Понеделник, Юни 17, 2019

pexels photo 356040Учени от Западния университет в Онтарио, Канада, са демонстрирали за първи път, че тютюневи растения могат да бъдат използвани като "зелени биореактори" за производството на функционален човешки протеин с мощни терапевтични свойства, пише "Бизнес стандарт".

Растенията са използвани за производството на големи количества от човешкия протеин интерлевкин-37 (IL-37). Въпросният протеин се произвежда естествено от бъбреците, но в много малки количества. Интерлевкин-37 има мощни противовъзпалителни и имунопотискащи свойства с потенциал за лечение на редица възпалителни и автоимунни болести като диабет тип 2, инсулт, деменция, артрит.

Клиничната употреба на IL-37 на този етап е ограничена поради невъзможността протеинът да бъде произвеждан в големи количества на разумна цена. Понастоящем за производството му - в много малки количества и на висока цена, се използват бактерии Ешерихия коли.

Тук на помощ "идват" тютюневите растения. Канадските специалисти за първи път са успели да демонстрират, че този функционален човешки протеин може да се произвежда в растителни клетки, при това по много по-достъпен начин в сравнение с настоящите методи.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up