Четвъртък, Май 23, 2019

nerve cellВитамин Д, който хората понякога наричат ​​"слънчевия витамин" участва в обмяната на калция е необходим за поддържане на здравината на костите. Той също така подпомага имунната и сърдечно-съдовата система, както и ендокринната функция.
Изследванията показват, че недостатъчният витамин D може да компрометира имунната система, да повиши риска от хипертония и да повлияе отрицателно върху секрецията на инсулин при хора с диабет тип 2.

По-новите проучвания се фокусираха върху потенциалната връзка между витамин D и състоянието на мозъка. Неотдавнашно проучване, изнесено в Medical News Today съобщава за нови доказателства, че може да има връзка между дефицит на витамин Д и по-висок риск от шизофрения.

Други проучвания показват, че лишаването на гризачи от витамин Д ги е довело до развитие на мозъчно увреждане и нарушения, установени с когнитивните тестове. Изследователите също така са установили, че хората, които преживяват внезапен сърдечен арест, са по-малко склонни да възстановят мозъчната си функция, ако имат ниски нива на витамин Д.

Ново проучване задълбочава тази връзка между витамин Д и мозъчната функция, за да намери потенциална причина защо хранително вещество може да бъде ключ към функцията на паметта.

Томас Бърн, доцент в Института за мозъка на Университета в Куинсланд в Санта Лусия, Австралия, ръководи новото изследване. Бърн и колегите му публикуват своите открития в списанието Trends in Neurosciences.
Бърн обяснява мотивацията за изследването, казвайки: "Над един милиард души по света са засегнати от недостига на витамин Д и има установена връзка между дефицита на витамин D и нарушената познавателна способност".
"За съжаление, не ни е известно как точно витамин Д влияе върху структурата и функцията на мозъка, така че остава неясно защо дефицитът причинява проблеми."
За да се определи основния механизъм, Бърн и колегите му лишават здрави възрастни мишки от витамин Д в храната им в продължение на 20 седмици, след което прилагат тестове, за да ги сравнят с група контролни мишки, които са получавали витамин в нормални количества.
Когнитивните тестове показват, че мишките, които са оставени без витамин D, са по-малко способни да научат нови неща и да запомнят, в сравнение с мишките в контролната група.
Сканирането на мозъка на гризачите показва намаляване на така наречените периневронални мрежи в хипокампа - мозъчната област, която е ключова за формирането на паметта.
Периневроновите мрежи действат като "скеле" в мозъка. "Тези мрежи стабилизират контактите, които тези неврони правят с други неврони", обяснява Бърн.

Изследователят продължава да съобщава, че "също имаше рязко намаляване както на броя, така и на силата на връзките между невроните в хипокампа."

Въпреки че изследването не установява конкретен механизъм, изследователите смятат, че недостигът на витамин Д прави периневроновите мрежи по-уязвими към деградиращото действие на някои ензими.

"Тъй като невроните в хипокампа губят поддържащите си периневронални мрежи, те имат проблеми с поддържането на връзки и това в крайна сметка води до загуба на познавателната функция", казва Бърн.

Авторът също така смята, че нарушената мозъчна функция в хипокампа може да допринесе за някои от симптомите на шизофрения, като загуба на памет и познавателна способност.

"Следващата стъпка е да се тества тази нова хипотеза за връзката между дефицит на витамин Д, периневронални мрежи и познавателната способност на човека", казва Бърн и се надява констатациите на неговия екип да имат и терапевтичните последици.
Източник: MedicalNewsToday

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up