Понеделник, Юни 17, 2019

dementia okПропускливите капиляри в мозъка предвещават ранно начало на болестта на Алцхаймер, тъй като сигнализират за когнитивно увреждане, преди да се появят токсични протеини амилоид и тау.

Констатациите, които се появяват в издаването на Nature Medicine на 14 януари 2019, биха могли да помогнат за по-ранна диагноза и да предложат нови цели за лекарства, които могат да забавят или да предотвратят появата на болестта.
Очаква се броят на американците с болестта на Алцхаймер да се увеличи повече от два пъти до около 14 милиона за 40 години, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Понастоящем има пет лекарства за болестта на Алцхаймер, одобрени от Американската администрация по храните и лекарствата, които временно помагат при проблеми с паметта и мисленето, но никой не лекува основната причина за заболяването или забавя развитието му. Изследователите смятат, че успешното лечение в крайна сметка ще включва комбинация от лекарства, насочени към множество цели.

Петгодишното проучване, в което участват 161 възрастни, показва, че хората с най-тежки проблеми с паметта също са имали най-голямо изтичане в кръвоносните съдове на мозъка - независимо от това дали са налице анормални протеини амилоид и тау.
"Фактът, че виждаме изтичането от кръвоносните съдове, независимо от тау и независимо от амилоида, когато хората имат слабо познавателно увреждане, се предполага, че това може да бъде напълно отделен процес или много ранен процес", казва старшият автор Берислав Злокович , от училището по медицина на Университета на южна Калифорния "Това беше изненадващо, че този разпад на кръвно-мозъчната бариера се случва независимо."
В здрави мозъци, клетките, които съставляват кръвоносните съдове, съвпадат толкова плътно, че те образуват бариера, която държи бездомните клетки, патогени, метали и други нездравословни вещества далеч от мозъчната тъкан. Учените наричат ​​това кръвно-мозъчната бариера. При някои стареещи мозъци шевовете между клетките се разхлабват и кръвоносните съдове стават пропускливи.
"Ако кръвно-мозъчната бариера не функционира правилно, тогава има потенциал за увреждане", казва съавторът Артур Тога, . - Това предполага, че съдовете не осигуряват правилно хранителните вещества и кръвния поток, от които се нуждаят невроните.
Участниците в изследването оценяват паметта и мисленето си чрез серия от задачи и тестове, в резултат на които се измерват когнитивната функция и „клиничната оценка на деменцията”. Лица, диагностицирани с нарушения, които могат да обяснят когнитивното увреждане, бяха изключени. Изследователите са използвали анализ на невроизображения и мозъчен спинален флуид за измерване на пропускливостта на капилярите, обслужващи хипокампуса на мозъка, и са открили силна корелация между увреждане и изтичане.
"Резултатите бяха наистина просветление", казва първият автор Даниел Наон, асистент по психология в Американския колеж по писане, изкуства и науки . "Нямаше значение дали хората имат амилоидна или тау патология; те все още имаха когнитивни нарушения."
Изследователите предупредиха, че техните открития представляват моментна снимка. В бъдещи проучвания те се надяват да получат по-добро познание за това колко бързо се появяват когнитивни проблеми след появата на увреждане на кръвоносните съдове. Злокович каза, че е малко вероятно учените скоро да изоставят амилоида и тау като биомаркери на Алцхаймер, "но трябва да добавим някои съдови биомаркери към нашия инструментариум."

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up