Неделя, Октомври 20, 2019

vitamin D ok newРандомизирано проучване от изследователите на Cancer Center на Vanderbilt-Ingram показва, че магнезият оптимизира състоянието на витамин D, повишавайки го при хора с недостатъчни нива и понижавайки го при хора с високи нива.

Изследването, публикувано в декемврийския брой на "Американския вестник за клинично хранене", е важно поради спорните констатации от продължаващите проучвания за асоциирането на нивата на витамин D с колоректален карцином и други заболявания, включително неотдавнашен доклад от проучването VITAL. Това потвърждава предварителното наблюдение през 2013 г. от изследователите, които свързват ниските нива на магнезий с ниски нива на витамин D.
Проучването разкрива и нещо ново - че магнезият има регулиращ ефект при хора с високи нива на витамин D. Изследването предоставя първото доказателство, че магнезият може да играе важна роля при оптимизирането на нивата на витамин D и предотвратяването на състояния, свързани с нивата на витамин D.

Куи Даи, професор в Института за изследване на рака, главният автор на изследването, описва идеалното ниво като средно ниво на форма U, тъй като витамин D на това ниво е свързан с най-ниския риск от сърдечно-съдово заболяване в предишни наблюдателни изследвания.
Въпреки това, витамин D не е бил свързан със сърдечносъдовите заболявания в скорошното проучване VITAL. Той и д-р Марта Шрулове, изследователи по медицина, разделят епидемиологията, разследват ролята, която магнезият може да играе при рака като част от процеса за индивидуална превенция на рака на дебелото черво.
"Има много информация, която се обсъжда относно връзката между витамин D и риск от колоректален карцином, който се основава на наблюдателни проучвания в сравнение с клиничните проучвания", каза Шрулове. - Информацията е смесена досега.
Те се интересуват от ролята на магнезий, тъй като хората синтезират витамин D по различен начин с нивата на витамина при някои индивиди, които не се покачват дори след като им се дават високи дози.
"Магнезиевият дефицит спира синтеза на витамин D и метаболизма", каза Дай.
Рандомизираното проучване включвало 250 души, считани за изложени на риск от развитие на колоректален рак поради риска или поради отстраняване на преканцерозен полип. Дозите магнезий и плацебо са персонализирани въз основа на изходния прием на диети.
"Недостигът на витамин D е нещо, което в САЩ е признато за потенциален здравословен проблем", каза Шрулове. "Много хора са получили препоръки от своите доставчици на здравни услуги да приемат добавки от витамин D, за да увеличат нивата си на базата на кръвните тестове. В допълнение към витамин D обаче недостигът на магнезий е недостатъчно признат проблем. хората не консумират достатъчно магнезий за един ден, за да отговорят на препоръчителната хранителна надбавка (RDA) въз основа на тези национални оценки. "
Шрулове подчерта, че нивата на магнезия в проучването са в съответствие с насоките на RDA и препоръчва диетичните промени като най-добрият начин за увеличаване на приема. Храните с високо съдържание на магнезий включват тъмни листни зеленчуци, боб, пълнозърнести храни, тъмен шоколад, мастни риби като сьомга, ядки и авокадо.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up