Неделя, Октомври 20, 2019

dementia okУчените са открили потенциален подход за лечение на една от най-честите причини за деменция и инсулт при възрастните хора.

Изследванията показват, че лечението може да обърне промените в кръвоносните съдове в мозъка, свързани със състоянието, наречено мозъчно заболяване на малките съдове.
Лечението също така предотвратява увреждането на мозъчните клетки, причинено от тези промени в кръвоносните съдове, като поражда надежда, че може да предложи терапия за деменция.
Болест на малките съдове или SVD е основна причина за деменция и може също да влоши симптомите на болестта на Алцхаймер. Болестта е отговорна за почти половината от всички случаи на деменция в Обединеното кралство и е основна причина за инсулт, който се равнява на около един на всеки пет случая.
Пациенти с SVD са диагностицирани от мозъчни сканирания, които откриват увреждане на бялото вещество - ключов компонент на мозъчните връзки.
Досега не е било известно как промените в малките кръвоносни съдове в мозъка, свързани с SVD, могат да причинят увреждане на мозъчните клетки.
Екип, ръководен от Университета в Единбург, открива, че SVD се появява, когато клетките, които линизират малките кръвоносни съдове в мозъка, стават дисфункционални. Това ги кара да отделят молекула в мозъка.


Молекулата спира производството на защитния слой, който обгражда мозъчните клетки - наречен миелин - което води до увреждане на мозъка.
Третирането на плъхове с лекарства, които спират кръвоносните съдове да станат дисфункционални, обърнаха симптомите на SVD и предотвратиха мозъчното увреждане, откриха тестове.
Изследователите казват, че по-нататъшни проучвания ще трябва да проверят дали лечението работи и когато болестта е стабилно установена. Те също така трябва да проверят дали лечението може да обърне симптомите на деменция.
Деменцията е един от най-големите проблеми пред обществото, тъй като хората живеят по-дълго и населението остарява. Прогнозите сочат, че близо 47 милиона души живеят с деменция в световен мащаб, и се очаква да се удвоят на всеки 20 години, като се увеличат до повече от 115 милиона до 2050 г.
Изследването, публикувано в Science Translational Medicine, е проведено в Центъра за медицински изследвания на Центъра за регенеративна медицина и Института за изследване на деменцията в Обединеното кралство в университета в Единбург.
Професор Анна Уилямс, ръководител на групата в Център за регенеративна медицина в Университета в Единбург, заяви: "Това важно изследване ни помага да разберем защо се случва болест на съдовете, осигурявайки пряка връзка между малките кръвоносни съдове и промените в мозъка, които са свързани с деменция , Но също така показва, че тези промени могат да бъдат обратими, което проправя пътя за потенциални лечения. "
Д-р Сара Имарсио, ръководител на изследването в Обединеното кралство, казва: "Промените в кръвоснабдяването в мозъка играят важна роля при болестта на Алцхаймер, а също и като пряка причина за съдова деменция. малки кръвоносни съдове в мозъка и увреждане на изолиращата "бяла материя", която помага на нервните клетки да изпращат сигнали около мозъка.
"Констатациите подчертават обещаващата посока за изследване на лечения, които биха могли да ограничат вредните ефекти на промените в кръвоносните съдове и да запазят функционирането на нервните клетки по-дълго. В момента няма лекарства, които забавят или спрат болестта на Алцхаймер и няма лечение, "
Д-р Натан Ричардсън коментира: "Това изследване е чудесен пример за това как иновативната наука за откриване на регенеративни механизми може да се приложи, за да се подобри разбирането ни за това как съдовите промени допринасят за деменцията. нови възможности за разработване на терапии за мозъчна болест на малките съдове. "

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up