Събота, Декември 14, 2019

new tumorOKЦелта на тумора е проста: да расте, да расте, да расте, като прави повече ракови клетки. Но това често означава, че расте толкова бързо, че доставянето на кислород става оскъдно, в който момент клетките в тумора започват да се задушават. Без кислород тези вечно разделящи се клетки се борят да направят достатъчно аспартат, важна съставка в много клетъчни процеси.

Това е сценарият, изготвен от изследователската група на Киванк Бирси, ръководител на лабораторията по метаболитно регулиране и генетика в университета Рокфелер. Това предполага, че туморите в тъканите с кислород имат ахилесовата пета - тяхното вече подбито производство на аспартат - което лекарите могат да прицелват с лекарства. Изследователите докладват работата си в Nature Cell Biology тази седмица.

Учените вече знаят, че когато някои тумори са надвишили кръвоснабдяването им, те растат бавно при ниски нива на кислород. Но не беше ясно защо точно това се случи. Молекулата на кислорода участва в огромен брой химични реакции на клетката, всяка от които може да ограничи растежа си.

За да се откажем от най-важните реакции, Хавиер Гарсия-Бермудес имитира кислородните лишения в раковите клетки, събрани от 28 пациенти - включително ракови заболявания от кръв, стомаха, гърдата, дебелото черво и белите дробове в лабораторията. Много от тези клетки проявяват забавен растеж при ниско кислородни условия, но други са по-малко чувствителни, а някои от тях не се притесняват от лечението.

При сравняването на производството на химикали или метаболити от тези клетки, Гарсия-Бермудез забеляза, че най-чувствителните загубиха аминокиселината аспартат при липса на кислород. Клетките не могат да правят аспартат без кислород, но изглежда, че устойчивите клетки са успели да го получат от околната среда.

В чувствителните клетки, липсата на аспартат би повлияла не само на производството на нови протеини, но и на няколко други процеси, които разчитат на аспартат, като синтеза на генетичен материал.

Бирси казва, че е изненадан да види, че толкова голяма част от проблема, свързан с лишаване от кислород, се свежда до тази една аминокиселина. Очакваше, че много други метаболити ще зависят от доставката на кислород.

Изследователите открили, че има нещо специално за много от раковите заболявания, които се противопоставят на лишаването от кислород: те се обръщат към ген, наречен SLC1A3, за да изсмукват аспартат от околността.

Когато Гарсия-Бермудез се обърна към този ген в раковите ракови заболявания, които нормално бяха чувствителни към ниския кислород, те нарастваха по-бързо.

Същото важи и когато трансплантира туморите в мишки, като допълнително подкрепя идеята, че аспартатът може да бъде ограничаващ фактор за растежа на тумора, когато кислородът е оскъден. "Това е нещо, за което наистина гладуват", казва Бирси.

Откритието може да предложи възможности за създаване на лекарства против в тази конкретна ахилесова пета, което ги прави още по-гладни за аспартат. Възможно е да има няколко начина да се предотвратят раковите клетки да получат аспартат, като блокират методите си, за да направят аминокиселината или да я извлекат от околността.

Ако той е прав, антиаспартатното лечение може един ден да осигури добавка към типичната химиотерапия и радиация и може потенциално да бъде ефективно за всеки тип тумор, съдържащ зони с недостиг на кислород. Тези части от тумори са склонни да се противопоставят на типичните химиотерапия и радиация, добавя Биршой.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up