Събота, Декември 14, 2019

lung cancer okИзследователите са открили нов вид дребноклетъчен белодробен рак (SCLC). Откритието проправя пътя за разработването на персонализирани медицински подходи за насочване към тази незабелязана преди това форма на болестта.

"Ракът не е едно, всъщност стотици различни заболявания." Този общ рефрен помага да се обясни разочароващото преживяване, което онколозите имат при тестването на обещаващо ново лекарство, само за да установят, че то работи добре при някои пациенти, но не успява за мнозинството. Подобен опит е довел изследователите до вярване, че колкото повече могат да разграничат видовете тумори въз основа на смислени биологични подписи, толкова по-голям е шансът им да намерят подгрупи пациенти, които ще отговарят на конкретни кандидати за лекарства.

Един вид рак в отчаяна нужда от ново лекарство е SCLC, рак без специфично лечение, което често се разпространява рано. Химиотерапията, лъчетерапията и операцията позволяват само 6% от пациентите да преживеят 5 години от времето на тяхната диагноза. Около 10% -15% от всички белодробни ракови заболявания са SCLC.

Свежият поглед идва от анализ на генната активност в човешките SCLC тумори, който се съобщава днес в Genes & Development. Тя разкрива неочаквана структура на активност в около 20% от пробите. Изследователският екип, ръководен от Кристофър Вакок, доктор по медицина, доцент в Cold Spring Harbor лабораторията (CSHL), е открил недостатъчност на невроендокринни маркери в белодробните невроендокринни клетки, клетъчен тип, за който се смята, че е източник на SCLC.

За да характеризират по-нататък тази малка част от клетките, Вакок и колегите използваха метода, разработен през 2015 г., който използва инструмента за редактиране на гени CRISPR, за да изследва специфични протеини, които са критични за растежа на различни човешки ракови клетъчни линии, включително SCLC линии. Използвайки този "CRISPR екран" екипът установи, че транскрипционен фактор, наречен POU2F3, се изразява изключително в малка част от SCLC туморите с ниски нива на невроендокринни маркери. Оказва се, че тази вариантна форма на SCLC тумори се получава от отделен клас редки клетки, наречени туф клетки.

"Използвахме екрана CRISPR, за да открием нови уязвимости в това заболяване, за което не сме знаели преди", казва Вакок. "Изненадата е, че в процеса открихме нова форма на рак на белия дроб."

Разработването на лекарства, които са насочени специално към функцията на POU2F3, може да бъде особено ефективно при подгрупата от пациенти с тумори, които експресират високи нива на този транскрипционен фактор.

"В миналото сме обединили различните форми на SCLC заедно, защото изглеждат подобни на микроскопски слайд, но сега имаме молекулярни тестове, които лесно могат да разграничат тези злокачествени образувания", казва следователът Ю-Хан Хуанг, първи автор на новата статия. "Нашите констатации предполагат, че трябва да разработваме клинични проучвания за тях отделно, за да открием терапии, които биха могли да посрещнат различните видове тумори".

Екипът на Вакок понастоящем търси сътрудници, които да правят предклинични тестове при мишки, за да тестват съединения, които са насочени към POU2F3. Те също така планират да използват своя CRISPR-базиран стрес тест, за да търсят вариантни видове рак на панкреаса, които се надяват, че биха могли да осигурят подобно специфични цели за лечение.

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up