Четвъртък, Декември 05, 2019
Пиещите кафе имат по-здрави черва

Нови изследвания сочат, че пиещите много кафе имат по-добър от здравословна гледна точка състав на чревните бактерии.
Все повече и повече изследвания разкриват ползите за здравето от пиенето на кафе. Пиенето само на една чаша може да се пребори с нездравословните мазнини, да облекчи проблеми, свързани със затлъстяването, или дори да предпази мозъка до старост.

Освен това, пиенето на най-малко три чаши кафе всеки ден може да поддържа артериите здрави и еластични, като предотвратява натрупването на калций и намалява риска от запушване.

Кафето също може да помогне за борба с диабета, като подобри контрола на кръвната захар и може да поддържа черния дроб здрав.

Но как точно кафето носи всички тези чудесни ползи за здравето, остава донякъде загадка.

 

Новите изследвания хвърлят малко светлината върху механизмите на въздействие на кафето, като се разглеждат връзките между кафето и микрофлората в червата.

Д-р Ли Джао от Медицинския колеж „Бейлор“ в Хюстън, Тексас и Д-р Шон Гурура представиха резултатите на годишната научна среща на Американския колеж по гастроентерология (ACG), която се проведе в Сан Антонио, Тексас.
Д-р Джао и екипът си поставиха за цел да проучат „връзката между консумацията на кофеин и състава и структурата на бактериите в червата“.

 

За целта учените са вклюючили 34 участници, които са преминали скринингова колоноскопия и ендоскопия, за да да се установи състоянието на дебелото черво.
Изследователите са взели 97 „бързо замразени биопсии на лигавицата на дебелото черво“ от различни сегменти от колоните на тези индивиди, извлекли са микробна ДНК и са извършват анализ на секвениране..

Всеки от участниците е попълнил анкета за честота на приемане на храна и за оценка на дневния прием на кафе. Екипът разделил приема на кафе на висока консумация на кафе - тоест най-малко 82,9 милиграма (mg) на ден - и ниска консумация на кафе, тоест по-малко от 82,9 mg дневно.

Ефектите на кафето върху червата
Анализите разкриват, че тези, които рпиемат високи дози кофеин имат високи нива на бактериалните родове Faecalibacterium и Roseburia, но ниски нива на Erysipelatoclostridium - "потенциално вреден" бактериален род.

Изследователският екип откри тези асоциации независимо от възрастта на участниците или качеството на диетите им.

Въпреки, че е част от нормалното здравословно черво, прекомерните нива на Erysipelatoclostridium ramosum (E. ramosum) могат да бъдат вредни.

Предишни проучвания при хора свързват E. ramosum с метаболитен синдром, а проучванията върху животни откриват връзки с "по-голямо чревно пренасяне на глюкоза и мазнини", което води до затлъстяване.

Освен това, изследователите са открили по-високи нива и на други бактерии като Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia и различни щамове Lachnospiraceae.
В заключение авторите казват:
"По-високата консумация на кофеин е свързана с повишено богатство и равномерност на микробите, свързани с лигавицата на червата, и по-голямо относително изобилие от противовъзпалителни бактерии, като Faecalibacterium и Roseburia и по-ниски нива на потенциално вредни Erysipelatoclostridium."


Кой е отговоренза взрива в Пирогов?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.
Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up