Неделя, Декември 15, 2019
Рискът от нарушение на аутистичния спектър - свързан с недостатъчен плацентарен стероид

Проучване на експериментални модели предполага, че алопрегнанолон, един от многото хормони, произвеждани от плацентата по време на бременност, е толкова важен за нормалното развитие на мозъка на плода, че когато предоставянето на този хормон намалява или спира рязко - както се случва при преждевременно раждане -  е по-вероятно за потомството да развие подобни на аутизъм поведения. Изследователски екип съобщава за откритията на 20 октомври 2019 г. на годишната среща на Neuroscience 2019.

 "Доколкото ни е известно, никой друг изследователски екип не е проучил как плацентарният алопрегнанолон (ALLO) допринася за развитието на мозъка и дългосрочното поведение", казва Клер-Мари Вахер, доктор на науките, водещ автор. "Нашето проучване установява, че целенасочената загуба на ALLO в утробата води до дългосрочни структурни изменения на малкия мозък - мозъчен регион, който е от съществено значение за двигателната координация, баланса и социалното познание - и увеличава риска от развитие на аутизъм", казва Вахер.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията около 1 на 10 бебета се раждат недоносени, преди 37 гестационна седмица; и 1 на 59 деца имат нарушение от аутистичния спектър.

В допълнение към представянето на резюмето, днес, 21 октомври, Анна Пен, доктор на медицинските науки, старши автор на реферата, ще обсъди изследването с репортери по време на пресконференцията на Neuroscience 2019. 

Производството на ALLO от плацентата се повишава през втория триместър на бременността и нивата на невростероидите достигат потенциала си , тъй като наближава края на бременността.
За да проучи какво се случва, когато достъпа до  ALLO е прекъснат, изследователския екип създаде нов трансгенен предклиничен модел, в който те изтриха ген, необходим в синтеза на ALLO. Когато производството на ALLO в плацентите на тези експериментални модели намалява, потомството има трайни промени в невроразвитието по специфичен за пола и региона начин.

„От структурна гледна точка най-силно изразените мозъчни аномалии се появиха в бялото вещество на малкия мозък“, добавя Вахер. „Открихме увеличена дебелина на миелина, изолационен слой, богат на липиди, който защитава нервните влакна. От поведенческа гледна точка, мъжкото потомство, чието снабдяване с ALLO рязко е намалено, показва повишено повтарящо се поведение и дефицит на общителност - две отличителни черти при хора с нарушения на аутистичния спектър . "

Като положителна нота, предоставянето на единична инжекция ALLO по време на бременност беше достатъчно, за да предотврати както мозъчните аномалии, така и отклоняващото се социално поведение в експериментални модели.

Изследователският екип стартира нова област на изследователска насоченост, която наричат ​​„невроплацентология“, за да разбере по-добре ролята на функцията на плацентата върху развитието на мозъка на плода и новороденото.

„Данните на нашия екип дават нови вълнуващи доказателства, които подчертават важността на плацентарните хормони за оформянето и програмирането на развиващия се фетален мозък“, отбелязва Вахер.

Източник: MedicalXpress

Подкрепяте ли подписването на нов НРД?
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up