Събота, Септември 21, 2019

Това е звездата на хиляди реклами : вибрационни платформи, които обещават всички трудно спечелени ползи от упражненията, докато просто стоите там и се тресете.

Докато предишните изследвания разглеждаха как вибрацията на цялото тяло (WBV) функционира като „миметик за упражнения“, все още има много неща, които не разбираме  - например как вибрацията сама по себе си може да доведе до такива значителни промени в тялото.Неотдавнашно проучване върху мишки илюстрира нов начин, по който WBV би могъл да донесе ползи за здравето в метаболизма: чрез промяна на състава на микробиома, огромната популация от микробиални организми, които пребивават в и върху тялото ви.

„Докато биохимичните и физиологичните подобрения от WBV като миметик за упражнения са безспорни, как WBV постига такива ефекти вероятно е многостранно и до голяма степен неизвестно“, изследователски екип, ръководен от педиатричния пластичен хирург Джак от университета в Августа, обяснява в новия документ.

За да изследват ефектите на WBV върху метаболизма, Ю и неговият екип изследват миши модел на диабет тип 2: мишки, проектирани с мутация на дефицит на лептин,  и с липсващ протеин, който предпазва от затлъстяване, инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Тези животни - заедно със здрави контроли - бяха подложени на WBV в продължение на 20 минути на ден за период от четири седмици. След експериментите изследователите анализирали проби от коремните мастни тъкани на мишките, а също и проби от изпражнения.

Това, което откриват, е, че WBV изглежда променя разпределението и състава на имунните клетки на макрофагите в мишките.Въз основа на техния фенотип и функция има два различни вида от тези макрофаги, казват изследователите: М1 клетки, които са провъзпалителни, и тип М2, които противодействат на възпалението.

"Нашите данни показаха, че WBV не само може да наклони поляризацията на макрофагите към M2, противовъзпалителните макрофаги, но също така промени микробиома в храносмилателния тракт", обясняват авторите.

В проучването изследователите установяват, че изходното съотношение на М1 към М2 макрофаги при мишки с диабет тип 2 е 2: 1 .
WBV може да възстанови нивата на M2 при мишки с диабет тип 2 до близо изходните нива на здравите контролни животни.

Но WBV не само повлия на макрофагите при мишки с диабет тип 2. Той също така променя бактериите във фекалния микробиом на животните, с "масивно увеличение" на противовъзпалителния род на бактерията, наречена Alistipes.

Тези микроби в червата, които правят късоверижни мастни киселини, които могат да помогнат на тялото да използва глюкозата по-ефективно, отбелязват 17-кратно увеличение на мишките след WBV.

Резултатите могат да предложат обещаваща нова преднина в изследванията, насочени към борбата с възпалението при пациенти с диабет тип 2, въпреки че изследователите подчертават, че все още не знаем много за механизмите, участващи тук."Последователността на ефектите на WBV все още не е ясна: Поляризацията на М2 предшества ли промените в чревната микробиома или обратно?" пита екипът.

"В тази сложна мрежа от регулаторни и контрарегулаторни възли има още много неща, които трябва да бъдат разработени на множество нива, от промени в генната експресия до ремоделиране на клетъчно, тъканно и органно ниво."

Въпреки тези несигурности, изследователите се стремят да създадат клинично изпитване, за да видят как WBV може да повлияе на умерено затлъстели и преддиабетни пациенти.

Откритията са докладвани в International Journal of Molecular Sciences.

Източник: ScienceDaily

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up