Събота, Септември 21, 2019

По-високите нива на липопротеин в кръвта с висока плътност (HDL) - или добър холестерол - могат да подобрят умората при пациенти с множествена склероза, според ново проучване, ръководено от университета в Бъфало.

 Пилотното проучване, което изследва влиянието на нивата на мазнини в кръвта върху умората, причинена от множествена склероза, установи, че понижаването на общия холестерол също намалява изтощението.

 

Резултатите, публикувани наскоро в PLOS ONE и ръководени от Мурали Рамананат, професор в Университета по фармация и фармацевтични науки на UB, подчертават въздействието, което промените в диетата биха могли да окажат върху силната умора, която засяга по-голямата част от хората с множествена склероза.

Умората е чест и изтощаващ симптом за хора с множествена склероза, който засяга качеството на живот и способността им да работят на пълно работно време. Въпреки разпространението и тежестта на въздействието му, възможностите за лечение на умора са ограничени. Лекарствата, използвани за лечение на силна умора, често идват с нежелани странични ефекти.

"Умората при хора с множествена склероза се разглежда като сложен и труден клиничен проблем с принос от увреждане, депресия и възпаление. Нашето изследване включва липиди и метаболизъм на мазнините при умора", казва Рамананат. „Това  може да отвори врати за нови подходи за лечение на умора.“

В предишни проучвания Тери Уолс, клиничен професор по вътрешна медицина и неврология и създател на диетата на протокола на Уолс, и нейният екип от изследователи от Университета в Айова, показват, че интервенция, базирана на диета, придружена от упражнения, намаляване на стреса и нервно-мускулни електрическата стимулация (NMES) е ефективна за намаляване на умората. Въпреки това, физиологичните промени, свързани с подобренията, бяха неизвестни.

Изследователите проучили промените в индекса на телесната маса (ИТМ), калориите, общия холестерол, HDL, триглицеридите и липопротеините с ниска плътност (LDL) - обикновено известен като лош холестерол. Умората се измерва по скалата на тежестта на умората.

Проучването е проследило 18 пациенти с прогресираща множествена склероза в продължение на една година, които са били поставени на диета Уолс, която е с високо съдържание на плодове и зеленчуци. Диетата насърчава консумацията на месо, растителни протеини, рибено масло и витамини от група В. Глутенът, млечните продукти и яйцата са изключени.

Участниците също се включиха в домашна тренировъчна програма, която включваше тренировки за разтягане и сила, NMES за стимулиране на мускулните контракции и движение и медитация и самостоятелни масажи за намаляване на стреса. Придържането към диетата обаче беше основният фактор, свързан с намаляване на умората.

"По-високите нива на HDL са имали най-голямо влияние върху умората," каза Рамананат, "възможно, защото добрият холестерол играе критична роля в мускулите, стимулирайки усвояването на глюкозата и увеличаването на дишането в клетките, за да подобрят физическата си работа и мускулната сила."

Пациентите консумират по-малко калории и наблюдават понижение на ИТМ и триглицеридите и нивата на LDL. Въпреки това, тези фактори не са свързани с промените в умората.

Резултатите дават основа за по-голямо проучване, което би могло да проучи ефектите на метаболитните промени върху умората.

Източник:MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up