Петък, Ноември 22, 2019

По-високите нива на липопротеин в кръвта с висока плътност (HDL) - или добър холестерол - могат да подобрят умората при пациенти с множествена склероза, според ново проучване, ръководено от университета в Бъфало.

 Пилотното проучване, което изследва влиянието на нивата на мазнини в кръвта върху умората, причинена от множествена склероза, установи, че понижаването на общия холестерол също намалява изтощението.

 

Резултатите, публикувани наскоро в PLOS ONE и ръководени от Мурали Рамананат, професор в Университета по фармация и фармацевтични науки на UB, подчертават въздействието, което промените в диетата биха могли да окажат върху силната умора, която засяга по-голямата част от хората с множествена склероза.

Умората е чест и изтощаващ симптом за хора с множествена склероза, който засяга качеството на живот и способността им да работят на пълно работно време. Въпреки разпространението и тежестта на въздействието му, възможностите за лечение на умора са ограничени. Лекарствата, използвани за лечение на силна умора, често идват с нежелани странични ефекти.

"Умората при хора с множествена склероза се разглежда като сложен и труден клиничен проблем с принос от увреждане, депресия и възпаление. Нашето изследване включва липиди и метаболизъм на мазнините при умора", казва Рамананат. „Това  може да отвори врати за нови подходи за лечение на умора.“

В предишни проучвания Тери Уолс, клиничен професор по вътрешна медицина и неврология и създател на диетата на протокола на Уолс, и нейният екип от изследователи от Университета в Айова, показват, че интервенция, базирана на диета, придружена от упражнения, намаляване на стреса и нервно-мускулни електрическата стимулация (NMES) е ефективна за намаляване на умората. Въпреки това, физиологичните промени, свързани с подобренията, бяха неизвестни.

Изследователите проучили промените в индекса на телесната маса (ИТМ), калориите, общия холестерол, HDL, триглицеридите и липопротеините с ниска плътност (LDL) - обикновено известен като лош холестерол. Умората се измерва по скалата на тежестта на умората.

Проучването е проследило 18 пациенти с прогресираща множествена склероза в продължение на една година, които са били поставени на диета Уолс, която е с високо съдържание на плодове и зеленчуци. Диетата насърчава консумацията на месо, растителни протеини, рибено масло и витамини от група В. Глутенът, млечните продукти и яйцата са изключени.

Участниците също се включиха в домашна тренировъчна програма, която включваше тренировки за разтягане и сила, NMES за стимулиране на мускулните контракции и движение и медитация и самостоятелни масажи за намаляване на стреса. Придържането към диетата обаче беше основният фактор, свързан с намаляване на умората.

"По-високите нива на HDL са имали най-голямо влияние върху умората," каза Рамананат, "възможно, защото добрият холестерол играе критична роля в мускулите, стимулирайки усвояването на глюкозата и увеличаването на дишането в клетките, за да подобрят физическата си работа и мускулната сила."

Пациентите консумират по-малко калории и наблюдават понижение на ИТМ и триглицеридите и нивата на LDL. Въпреки това, тези фактори не са свързани с промените в умората.

Резултатите дават основа за по-голямо проучване, което би могло да проучи ефектите на метаболитните промени върху умората.

Източник:MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up