Сряда, Ноември 13, 2019

Една от причините, поради която раковите клетки са толкова издържливи на естествените защитни механизми на тялото, е, че те всъщност са човешки клетки и като такива, имат вродена техника не само да заблудят системите за отбрана и поддръжка на тялото, но дори и да ги откраднат. Затова разкриването на пълната „торба с трикове” ​​на раковите клетки е от ключово значение за борбата с рака.
Едуардо Морено, главен изследовател в Центъра за непознато Шампалимауд в Лисабон, Португалия, направи важна стъпка в тази посока, откривайки един такъв нов "трик": механизъм за клетъчна конкуренция, който той нарече "здравословни отпечатъци". „Първо идентифицирахме този механизъм на„ здравословните отпечатъци “ в моделното животно Drosophila melanogaster (обикновената плодова муха) през 2010 г., а сега, в това ново проучване, публикувано в научният журнал Nature, успяхме да докажем, че той съществува и при хората и как блокирането му спира растежа на раковите клетки при хората ", казва Морено.

 flowerisotopite

 

 Морено и неговият екип откриха, че съседните клетки в тялото непрекъснато оценяват нивото на годност помежду си, като използват специални маркери, които всяка клетка показва на повърхността си. „Установихме, че всъщност има два типа маркери: здравословни отпечатъци „ Win “, които обозначават, че клетката е млада и здрава и„ Lose “отпечатъци, което означава, че клетката е стара или повредена“, обяснява Морено.
"Ако една клетка е по-малко годна от съседите си, което означава, че тя или има по-малко Win или повече Lose, тогава те я елиминират, като по този начин осигуряват здравето и целостта на тъканта като цяло."

Според Морено, неговият екип е открил, че този процес е важен за правилното развитие, регенерацията на тъканите след увреждане и за предотвратяване на преждевременното стареене, но също така , че този процес може да бъде компроментиран от растежа на тумора.

"Раковите клетки използват тези здравословни отпечатъци, за да се прикрият като супер-годни клетки, които имат сравнително много повече Win отпечатъци по повърхността си [отколкото техните здрави съседи]. Това прави нормалните клетки, които обграждат раковите клетки, по-малко здрави в сравнение. По този начин, раковите клетки подвеждат здравите си съседи и водят до тяхната смърт, унищожавайки тъканите и осигурявайки място за разширяване на тумора.

Когато здравословните отпечатъци бяха идентифицирани от групата на Морено в плодовата мушица, не беше известно дали този клетъчен конкурентен механизъм присъства и при хората, тъй като е възможно различни животни да използват различни стратегии за откриване на нежелани клетки. 

„Отпечатъците за здравословното състояние на клетките могат да бъдат много полезни, но носят и значителен риск от рак, тъй като правят туморите по-агресивни. Подобен механизъм може да бъде приемлив за краткотрайни животни като плодовата муха, но за дългоживеещи животни, като хора, може да бъде рискован ", посочва той.
Въпреки това, след поредица от експерименти с човешки ракови клетки, учените откриват, че хората също притежаваме този механизъм с две остриета.

istotopitemaina

За да разберат дали човешките клетки експресират здравословните отпечатъци и дали са замесени в рака, двама изследователи в лабораторията Раджан Гогна и Еша Мадан извършиха серия от експерименти.
Те започнаха с идентифициране на гена, който кодира здравословните отпечатъци в човешкия геном.
След като гена беше идентифициран, учените видяха, че той всъщност кодира четири различни типа здравословни отпечатъци: два вида здравословни отпечатъци на за Win и два вида здравословни отпечатъци  на Lose.

 След това, за да се разбере дали отпечатъците повлияват растежа на рака, екипът анализира експресията на тези четири вида в различни видове тъкани: злокачествен рак (гърдата и дебелото черво), доброкачествени тумори (гърдата и дебелото черво), тъкан в съседство с тумора и нормална тъкан.

Техният анализ разкри няколко поразителни открития:
в нормалната тъкан, експресията на Win е доста рядка, а експресията на Lose още по-ниска.
Обратно, експресията на Win е значително повишена във всички тумори, с по-високи нива при злокачествени тумори, отколкото при доброкачествени.

Но по-тревожно е, че туморите сякаш превръщат здравословният отпечатък в съседната тъкан в своя полза: "експресията на Lose е значително по-висока в тъканите в съседство с туморите, в сравнение с нормалната тъкан. Също така  нивата на Lose са по-високи  в тъканите в съседство със злокачествени тумори, отколкото около доброкачествени тумори “, обяснява Гогна. "Всъщност по-нататъшният статистически анализ показа, че нивата на експресия на Win при рак и Lose в съседната тъкан могат да предскажат злокачествеността на рака 86,3% точност"

Откритията на екипа категорично предполагат, че високата експресия на Win отпечатъци в тумора, във връзка с високата експресия на Lose в заобикалящата тъкан, е предпоставка за растежа на тумора.
Затова учените изпробват ефекта от блокирането на този механизъм.
За да направят това, те имплантират присадки от човешки тумори при мишки и  анулират, експресията на здравословните отпечатъци.

Резултатите са обнадеждаващи: „Установихме, че тази манипулация значително намалява обема на туморите, показвайки, че тя намалява разрушителната сила на тумора спрямо тъканта гостоприемник.
Но този подход сам по себе си не елиминира раковите клетки, а само забавя тяхното развитие “, обяснява Мадан.

За да изследва пълния терапевтичен потенциал на този подход, екипът комбинира блокиращата експресия на отпечатъците с химиотерапия.
Този двустепенен подход се оказва много успешен: „Успяхме да намалим допълнително, а в някои случаи и напълно да премахнем туморогенезата!“, казва Гогна.

Според Морено, това е още един пример за изследвания, базирани на любопитство, които в крайна сметка имат важно значение за човешкото здраве. "Когато започнахме да изучаваме клетъчната конкуренция в плодовата муха, ние я разглеждахме като основен въпрос за биологията: как тъканите елиминират жизнеспособни, но неоптимални клетки.
Оттам към потенциалните ракови терапии, пътят изглеждаше като малко вероятно развитие, но така функционират изследователските дейности : започвате с любопитството , искате да знаете как работят нещата и от там понякога се оказвате на пътя към потенциални нови терапии. "

Екипът на Морено планира да изучи този механизъм по-задълбочено, като същевременно продължава да си сътрудничи с клиницисти за разработването на бъдещи лекарства за рак. „Тези открития са много обнадеждаващи, но те все още са предварителни и ще изминат няколко години, преди да успеем да ги използваме, за да помогнем на пациенти с рак“, заключава той.


Източник: MedicalXpress ; Nature.com

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up