Петък, Август 23, 2019

Д-р Вим Мейлс от Университета в Гринуич работи върху деконструкцията и реконструкцията на аудио сигнали с висока точност.
Звукът се улавя и оттам се превръща в сигнал, който мозъкът използва. След това се подава в мозъка и се реконструира като 90-100 процентова реплика на оригиналния звук. Съвременните технологии, известни като кохлеарни импланти, постигат само част от това. Те извършват работата на увредените части на вътрешното ухо (охлюв), за да доставят звукови сигнали до мозъка, докато слуховите апарати правят звуци по-силни. Вим казва: "Сигналите, създадени от настоящите слухови импланти, звучат много металично за потребителя, защото те само осигуряват част от пълната аудио вълна на мозъка. Това предотвратява пълното възстановяване на оригиналния сигнал.


Разработихме метод, който разгражда входния сигнал в аналоговите му компоненти, като в същото време въвежда множество версии в паметта, което означава, че можем да реконструираме сигнала с много висока точност, дори ако част от системата се разпадне.

Нашата система е по-напреднала. Работим по много ниска мощност, което я прави идеален за био-медицинска употреба. 

Предвиждаме нашата система да бъде достъпна в търговската мрежа в рамките на около шест години, както и да бъде със същия размер като сегашните слухови импланти или евентуално дори по-малка.

Сегашните потребители на слухови импланти изпитват метален звук, което означава, че трябва да има значителен период на обучение, за да може мозъкът да интерпретира тези сигнали по подходящ начин.

Вим добавя: "Обучението е необходимо, за да може мозъкът да се научи да извлича полезна информация от шумния сигнал, който се получава. След като мозъкът е обучен, той получава по-ясен сигнал. аудио сигналът се подава в мозъка.

"Така че, докато хората ще могат да имат разговор, те се борят да филтрират фоновия шум в натоварена среда, като например тълпа, натоварен трафик или партита. Живата музика звучи ужасно, като катастрофа."

Това проучване е в основата на работата, в която д-р Мелис се стреми да развива имитация на истински човешки интелект в хардуера, използвайки аналогови изчисления.

Неговият екип също проучва възможността за използване на този метод за компресиране на аудио с много висока прецизност. Това може да бъде заместител на текущите формати за компресиране и аудио съхранение, използвани от услугите за стрийминг и аудио съхранение на телефони, например.

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up