Петък, Ноември 22, 2019

Български лекари получиха световно признание за свое откритие. Те установяват как да измерят нивата на стрес сред пациенти с онкологични заболявания.

Даровитите лекари са изобретили хронометър, който измерва как тече времето за болния. Целта на технологията е да им помогнат да се справят със стреса.

"Важно е да се знае нивото на стреса, защото то влияе на това как пациентът ще спазва курса на лечение, доколко е ентусиазиран да провежда лечение", обясни д-р Спартак Вълев.

По думите му пациентите с много високи нива на стрес често са тези, които не се лекуват редовно или отказват лечение.

„Започнахме това изследване преди почти три години, когато работехме във варненската МБАЛ „Света Марина" и благодарение на добрите отношения между колегите направихме един екип с колеги от София и от Пловдив. Забелязахме, че пациентите преди началото на своето лечение са доста тревожни, притеснени - всичко това да го разберем с помощта на стандартните анкети отнема поне 20-30 минути, а след това трябва и да се анализира. По начина, който ние успяхме да измислим, това може да спести доста време на натоварения персонал и близо 86% имаме съвпадение на нашия метод и световните стандарти и утвърдени методи.“, коментира онкологът проф. Иван Щерев.

„Изключително важно е да се знаят нивата на стрес при хората, които са диагностицирани и трябва да се лекуват от онкологични заболявания, защото тези нива до голяма степен влияят на това как пациента, доколко той спазва своето лечение и доколко е ентусиазиран да провежда лечение“, сподели онкологът д-р Спартак Вълев.

„Важно е по отношение на това как приема заболяването, как приема лечението, очакванията от лечението. И всъщност пациентите с много високи нива на стрес, често са тези пациенти, които не се лекуват редовно, отказват лечение“, допълни д-р Вълев.

„До голяма степен измерването на стрес е и контрол на нашата дейност, защото когато измерим тези нива няколко месеца след началото на лечението, то те би трябвало да са по-ниски“, каза още д-р Вълев.

Повече по темата вижте във видеото:

 Източник: бтв

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up