Неделя, Октомври 20, 2019

 Изследователи от Институт Джон Хопкинс посочват, че са открили допълнителни доказателства, че болестта на Паркинсон произхожда от клетките в червата и пътува по невроните до мозъка. Проучването, описано в юниския брой на научния журнал Neuron, предлага нов, по-прецизен модел, по който да се тестват лечения, които да предотвратят или дори да спират прогресията на болестта на Паркинсон.

15 newresearchs

 

"Тези открития са още едно доказателство за ролята на червата в болестта на Паркинсон и ни дават модел за проучване на прогресията на болестта от самото начало", казва д-р Тед Доусън, д-р, директор на Института по клетъчно инженерство Джонс Хопкинс и професор по неврология в Медицинския университет на Джон Хопкинс.

Болестта на Паркинсон се характеризира с натрупването на неправилно нагънат протеин, наречен алфа-синуклеин, в клетките на мозъка.
Когато по-голям набор от тези протеини се събират заедно, се стига до умъртвяване на нервните тъкани, което оставя големи участъци от мъртва мозъчна тъкан, известна като телата на Леви.
С клетъчната смърт се нарушават способността на човека, да се движи, мисли и регулира емоциите си.

 

Новото проучване е изградено на наблюдения, направени през 2003 г. от немския невроанатом Хейко Браак, който показва, че хората с болестта на Паркинсон също са имали

натрупвания на неправилно нагънат алфа-синуклеинов протеин в частите на централната нервна система, които контролират червата
.

Появата на тези невро-увреждащи протеини е в съответствие с някои ранни симптоми на болестта на Паркинсон, които включват запек, казва Хансеок Ко, доктор, доцент по неврология в Медицинския университет на Джон Хопкинс. 
Браак предположи, че болестта на Паркинсон напредва до нервите, свързващи червата и мозъка, като да се качва по стълба.

Нарастващата част от доказателствата са замесени в свързването на червата с мозъка при зараждане на болестта на Паркинсон.

Любопитно дали неправилно нагънатият алфа-синуклеинов протеин може да пътува по нервния сноп, известен като блуждаещия нерв, който се движи като електрически кабел от стомаха и тънките черва в основата на мозъка.

За да тестват това, изследователите инжектират 25 микрограма синтетично неправилно нагънати алфа-синуклеин, създадени в лабораторията в червата на десетки здрави мишки.
Учените са изследвали и анализирали мозъчната тъкан на мишките в един, три, седем и 10 месеца след инжектирането.

В продължение на 10-месечния експеримент учените получават доказателства, че алфа-синуклеинът започва да се натрупва, когато блуждаещият нерв е свързан с червата и продължава да се разпространява през всички части на мозъка.

След това изследователите проведоха подобен експеримент, но този път хирургически прерязаха блуждаещия нерв в една група мишки и инжектираха червата им с неправилно нагънатия алфа-синуклеин. Изследването продължило седем месеца и учените открили, че мишки с отрязани вагусови нерви не показват нито един от признаците на клетъчна смърт, открити при мишки с непокътнати блуждаещи нерви. Откъснатият нерв изглежда спря да спомага напредъка на протеина, казва Доусън.

newmousemodeИзображенията са от DAT сканиране на мишки, инжектирани в червата с патологичен алфа-синуклеин отдясно и контролирани инжектирани животни отляво. Отбележете загубата на допамин в стриатума на мишки, инжектирани с патологичен алфа-синуклеин. 


След това изследователите изследват дали тези физически разлики в прогресията на болестта на Паркинсон са довели до промени в поведението.
За да направят това, те оценяват поведението на три групи: мишки, инжектирани с неправилно нагънат алфа-синуклеин,
мишки, инжектирани с неправилно нагънат алфа-синуклеин с отрязани вагусови нерви,
и контролни мишки без инжектиране и непокътнати блуждаещи нерви.

Изследователите изграждат наблюденията си спрямо задачите, които обикновено дават на мишките, за да разграничат признаците на болестта на Паркинсон -  изграждането на гнезда и проучването на нови среди.
Изследователите първо наблюдават мишките, които изграждат гнезда в заграждението си като тест за фина двигателна сръчност, която обикновено е засегната от болестта на Паркинсон при хората. Здравите мишки често правят големи, плътни могили, в които да ровят. По-малките, по-бързи гнезда често са признаци на проблеми с моторния контрол.

Седем месеца след инжектирането, изследователите са предоставили на мишките материали за гнездене и са наблюдавали поведението в продължение на 16 часа, оценявайки техните възможности по скала от 0-6.
Откриват, че мишките, които са получили неправилно нагънато алфа-синуклеиново инжектиране, са се представили по-лошо  при изграждането на гнездата.

Докато групите на контролните и тези на отрязаните вагусови нерви последователно отбелязват 3 или 4 по скалата за изграждане на гнездо, мишките, които получават неправилно нагънатия алфа-синуклеин, са по-ниски от 1. Също така, докато повечето мишки използват всичките 2,5 грама от предоставения материал, групата мишки които са получили алфа-синуклеинова инжекция използваха по-малко от половин грам от гнездовия материал. По начин, подобен на симптомите на болестта на Паркинсон при хората, финият двигателен контрол на мишките се влоши с прогресирането на болестта, казва Ко.

В друг експеримент, анализиращ мишките за симптоми, подобни на болестта на Паркинсон при хората, изследователите измерват нивата на безпокойство на мишките, като наблюдават как те реагират на нови среди.

За този тест учените поставиха мишките в голяма отворена кутия, където фотоапаратът може да проследи тяхното изследване. Здравите мишки са любопитни и ще прекарват време в разследване на всяка част от нова среда. Въпреки това, мишките, засегнати от когнитивния упадък, са по-тревожни, което води до по-голяма вероятност да останат по защитените ръбове на кутия.

Изследователският екип установи, че контролните мишки и мишки, на които са срязали вагусовите нерви, са прекарали между 20 и 30 минути, за да изследват центъра на кутията. От друга страна, мишки, които са получили неправилно нагъната алфа-синуклеинова инжекция, но са имали непокътнати блуждаещи нерви, прекарали по-малко от пет минути в проучване на центъра на кутията и се движели предимно около стените, показвайки по-високи нива на безпокойство, които според изследователите са в съответствие със симптомите болестта на Паркинсон.

Резултатите от това проучване показват, че неправилно нагънатият алфа-синуклеин може да се предава от червата към мозъка на мишките по вагусния нерв и блокирането на пътя на предаване може да бъде от ключово значение за предотвратяване на физическите и когнитивните прояви на болестта на Паркинсон.

"Това е вълнуващо откритие за сферата и представлява нова терепавтична цел за ранна намеса в болестта", казва Доусън.

След това изследователите планират да изследват кои  части от блуждаещия нерв позволят на неправилно нагънатия протеин да се изкачи до мозъка и да проучат потенциалните механизми за неговото спиране.

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up