Неделя, Ноември 17, 2019

Амилоидният прекурсорен протеин (АРР)винаги е бил смятан като основна причина за болестта на Алцхаймер.
Един от неговите фрагменти, пептидът амилоид-бета, може да се откъсне и да се натрупа в мозъка, което води до образуването на пухкави бели глобуси, известни като сенилни плаки, които са отличителен белег на болестта Алцхаймер.

В изследване, публикувано наскоро в научния журнал Cell Reports, изследователите от университета в Чикаго разкриват разширената роля в мозъчната сигнализация на АРР, която може да предотврати развитието на болестта на Алцхаймер при мишки.

modifiedprot

В продължение на години изследователите са обръщали особено внимание на APP за сегмента на , кодиран в аминокиселинната последователност. В новото изследване, обаче, Анжели Парент, доцент по невробиология и нейният екип, показаха, че и другите раздели на APP участък също играят решаваща роля в консолидирането на пространствено-временното разбиране  и паметта в мозъка до така степен, че може да предотврати появата на болестта на Алцхаймер при подходящи обстоятелства.

Този отдавна пренебрегнат сегмент, когато е свързан с клетъчната мембрана, може да участва в сигнален механизъм, който предизвиква образуването на нови спомени.  Екипът създава лепкав протеин за липидни котви от естествени APP. Този модифициран АРР сегмент, наречен mAICD, има проста структура, но и огромни функционални последици. Шест месеца след като новородените мишки са инжектирани с вирус, който насърчава висока експресия на mAICD в мозъка, резултатите са изненадващи.

Мишките са генетично проектирани да бъдат засегнати от агресивна болест на Алцхаймер в ранна възраст. Обикновено биха страдали от напреднали симптоми на заболяването на възраст от шест месеца (еквивалентни на млад възрастен човек), ако не и от допълнителните mAICD, предоставени от изследователите.

След инжектирането, Парент и екипът й тестваха способността на мишките да образуват пространствено-временни спомени. Мишките са любопитни, но променливи същества: познаването обикновено се среща с безразличие. Оборудвани с помощта на mAICD, тези мишки успешно си спомниха или пренебрегнаха предмети и места, които преди това самите те а са изследвали. От друга страна, контролните мишки с болестта на Алцхаймер, които изразиха по-малко интерактивна версия на mAICD, изобщо не са разпознали предполагаеми обекти и местоположения. Вече били обхванати от челюстите на болестта.

"Когато погледнахме мишките с mAICD, те станаха почти нормални", каза Парент. Сякаш тези мишки никога не са показвали признаци на болестта на Алцхаймер.
Този скромен протеин  е бил в състояние да запази болестта на Алцхаймер в тези мишки, докато експресията му започва по време на етапа на развитие на мозъка. Понастоящем изследователите проучват ефектите от същата интервенция на mAICD в мозъците на възрастни мишки, които вече са засегнати от болестта на Алцхаймер.

"Ако сте родени с гените на болестта на Алцхаймер, не е задължително да имате проблеми с паметта, когато сте млад. Всичко това се случва много по-късно", каза д-р Парент. 

Всъщност многообразието от функции на APP надхвърли очакванията от по-ранните проучвания. Чрез участие в сложни нервни машини, APP може да стимулира растежа на нови неврони и да засили синаптичната активност, като задейства серия от събития, свързани с консолидацията на паметта. В същото време, АРР може също да произвежда Ар, за да намали тези спомени.

Със своите многобройни и понякога противоречиви функции, този "универсален протеин", както го нарича Ройтер, играе много роли: злодей, изкупеният герой, тъмният кон, или всичко, което търгува. Въпреки това, Парент очаква да се превърне в молекула на паметта заради способността си да формира и изтрива спомените.


Източник: MedicalXpress


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up