Петък, Септември 20, 2019

 В ново проучване  лекарството за имунотерапия на рак pembrolizumab (Keytruda), повишава преживяемостта при пациенти с напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC), заболяване, считано за агресивно и фатално. Резултатите са представени на годишната среща на Американското общество по клинична онкология (ASCO) в Чикаго.

 "Това представлява тектонична промяна в лечението на рак на белите дробове," каза съавтор на проучването д-р Джоузеф Пол Едер.
  "Преди пет години никой с този напреднал рак не би оцелял. Сега, когато имаме пациенти с преживяване от поне пет години, можем да ги смятаме за излекувани."

non small cell lung cancer

Новите резултати показват, че пет години след лечението, 18% от 550 лекувани пациенти са оцелели и процентът на преживяемост е най-висок (23,2%) при лекуваните "нелекувани" пациенти в сравнение с 15,5% при пациенти, които са провеждали лечение на рак.

Докато това проучване оценява пембролизумаб като самостоятелна терапия, други проучвания на KEYNOTE показват, че комбинирането на лекарството с химиотерапия или друго лечение увеличава преживяемостта дори повече, въз основа на ранните резултати, каза Едер. Това проучване е първото за оценка на пембролизумаб при напреднал рак на белия дроб и те осигуряват най-дългосрочното проследяване на ефикасността / безопасността при пациенти с NSCLC, лекувани с лекарството.

Има много различни проучвания с KEYNOTE, за лечение различни видове рак. И през 2017 г. FDA одобри използването на пембролизумаб във всеки тумор със специфична генетична промяна, независимо от местоположението на рака - първото лекарство за рак, което се одобрява само въз основа на генетична промяна. Лекарството вече е одобрено за рак на белия дроб, главата и шията, пикочния мехур, кожата и лимфома на Ходжкин.

Медикаментът действа, като позволява на Т-клетките  да се насочат към рака. Това се постига чрез преодоляване на естествената "контролна точка", която нормалните клетки поставят върху Т-клетките, така че имунната система да не атакува тези здрави клетки.

FDA одобри за първи път пембролизумаб през 2015 г. за лечение на пациенти с напреднал недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC) с висока експресия на PD-L1, при които са с неуспешни други терапии. След това, през 2016 г., FDA разшири одобрението си, за да позволи лекарството да се използва като терапия от първа линия при пациенти с висока експресия на PD-L1. През 2017 г. на Пембролизумаб беше предоставено и одобрение от FDA като комбинирана терапия от първа линия за метастатичен не-плоскоклетъчен НДКР, независимо от статуса на PD-L1.

"Инхибирането на контролно-пропускателните пунктове е  тотална промяна в играта - началото на революция в агенти, които са насочени към рака въз основа на характерните за различните видове рак, а не върху това къде се развиват", казва Едер.


Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up