Събота, Август 17, 2019

Веществото, известно като амилоид бета протеин, получава много внимание от учените. Бета амилоидът, както , е нормален мозъчен протеин, който се среща във всеки човек, но по неизвестна причина се натрупва в мозъка на пациенти с болест на Алцхаймер, образувайки залежи, които са класически отличителен белег на болестта.

Все повече доказателства сочат, че токсичната форма на амилоидната бета не е тази, която е в залежите, а по-скоро разтворимата версия на протеина може да бъде токсична.

 

Ново проучване разглежда внимателно токсичността на тази разтворима форма - проблем, който е трудно да разрешим. Ученият от Тихоокеанската северозападна национална лаборатория Влад Петюк помага за проектирането на проучването, публикувано в JAMA Neurology, където учените наблюдават един от най-детайлните изгледи на нива на разтворим амилоид бета в мозъка, използвайки мас-спектрометрия.

apreciselook

Работейки с колеги от Университетския медицински център в Чикаго, Петюк и колегите му анализират десетки протеини в повече от 1000 човешки мозъка дарени за изследвания. Екипът се фокусира върху 148 мозъка, които нямат открити амилоидни отлагания.

Екипът установява, че хората с по-високи нива на разтворим бета амилоид имат по-бърз когнитивен разпад, отколкото хората с ниски нива, подкрепяйки идеята, че има токсични разтворими форми на бета амилоид. Но класическите особености на болестта на Алцхаймер, включително неврофибриларните връзки и проблеми с епизодичната памет, не бяха свързани с измерването на протеините.

"От първата асоциация на сенилни плаки с деменция през 1906 г. от Алоис Алцхаймер, тяхната точна роля в патологията на болестта не е сигурна", каза Петюк. Първо се смяташе, че е причинен фактор, но с провала на многобройни клинични проучвания, чиято цел е да почисти мозъка от плаките, тяхната роля е преразгледана от изследователите.

"Това е мястото, където масовата спектрометрия става полезна. Тя може да бъде многофункционален инструмент за измерване на различни форми на бета амилоид, а не само на неразтворими натрупвания. Инструмнтът ни помага да  изследваме неговата роля в невродегенерацията", добавя той.

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up