Събота, Септември 21, 2019

Първата демонстрация на телемедицина у нас бе направена от болницата в Кърджали с директна онлайн връзка със спешния кабинет на „Пирогов“. „В България конферентни връзки, обучение и предаване на някакви данни се правят от повече от 7-8 години“, подчерта проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на болница "Пирогов". „Но реално, по този начин, по който ние смятаме, че трябва да правим нашата телемедицина при спешни състояния, това все пак е новост за България“, отбеляза той.

Апаратурата позволява директна консултация на местни лекари със специалисти от "Пирогов".

Ние сме отворени – всички болници в страната, които искат да бъдат включени в такава мрежа в следващите 4-5 месеца, ще бъдат присъединени. Нашите специалисти ще консултират безплатно, ние не искаме да вземем пациентите на други лечебни заведения. Правим опит да има по-лесен достъп на хората до качествено здравеопазване“, уточни проф. Балтов.

Около 30-40 хил. лв. ще струва на всяка болница, която реши да се включи в мрежата, защото се изграждат връзки, поставят се камери, купува се самото устройство.

„Телемедицината би могла да навлезе след това в линейките, в спешните отделения в малките населени места. Това не изключва електронното здравеопазване, телемедицината го допълва.

365 болници на 7 млн. население са много. За мен това не е реалната нужда от болници. Наистина, трябва да има много добри лечебни заведения със сериозни специалисти, но в никакъв случай това разцепване на по-малки болнички, повечето от които даже не са и печеливши. Аз го виждам процесът като вливане в по-големи структури, които да бъдат конкурентноспособни и да запълват нуждите на по-малките. Ето например, „Пирогов“ няма болница за долекуване, това е огромен проблем за всички, които са изписани от нашите клиники. Реално на седмица изписваме около 800 такива пациенти, които могат да бъдат приети в три болници за долекуване, но ние не разполагаме с такива“, каза директорът на "Пирогов".

Системата цели да улесни както пациентите, така и лекарите по райони. Уникалното за нея е, че осъществява пренос на образна диагностика - компютърно-томографски изследвания, ЯМР, лабораторни показатели, обясни д-р Асен Меджидиев, началник отделение "Уши, нос, гърло" в лечебното заведение. Това се осъществява при директния контакт специалист от областната болница, който се консултира с наш дежурен специалист в "Пирогов". Ценното на системата е, че в областните градове и по малките населени места не е нужно да се поддържа ниво на толкова тесни специалисти. "По този начин се използва възможността на дежурните специалисти в "Пирогов" да помогнат на колегите по райони", каза още той.

Телемедицината е известна отдавна. Смята се, че е започнато да се прилага още през 1970 г., а по-сериозните опити да се използва е от 1974 г. в Америка, обясни проф. Балтов.

Повече по темата вижте във видеото:

Източник: бнт

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up