Понеделник, Август 19, 2019Интензивна радиотерапия може да бъде токсична при 60% от пациентите с тумори, разположени в стомашно-чревната кухина.
Повишаването на нивата на протеинът URI предпазва мишките oт високо-йонизиращо-радиационно-индуциран стомашно-чревен синдром и повишава регенерацията и преживяемостта 100% от случаите. Този извод би могъл да бъде полезен за смекчаване на страничните ефекти от други източници на интензивна радиация, като ядрени аварии, ядрена война или излагане на космическа радиация по време на космически изследвания.

 
Радиотерапията, често срещано лечение за рак, е един от най-ефективните начини за унищожаване на раковите клетки и смаляване на туморите.
Около 50% от пациентите с тумори, разположени в стомашно-чревната кухина (черен дроб, панкреас, дебело черво, простата и т.н.), получават този вид лечение, което повишава степента на преживяемост от рак през последните десетилетия.
Интензивната лъчева терапия не само уврежда туморните клетки, но и здравите чревни клетки, което води до токсичност при 60% от лекуваните пациенти.
Докато обръщането на тази токсичност се наблюдава след приключване на лъчетерапията, 10% от лекуваните пациенти развиват стомашно-чревен синдром, заболяване, характеризиращо се с смърт на чревната клетка, водеща до разрушаване на цялото черво и смърт на пациента.

Увреждането на здравите чревни клетки е основният недостатък на лъчетерапията, водеща до прекъсване и неуспех на ефективно лечение на рака, което потенциално може да доведе до бърз рецидив на тумора. Сега едно откритие от Испанския национален център за ракови изследвания (CNIO), може да е полезно за защита на здравите чревни клетки от радиационни увреждания. Последиците от техните открития в мишки, могат радикално да променят начина, по който хората управляват излагането на високи нива radioololна радиация; както за изследване и лечение на рак, така и за други области като космически изследвания, ядрена война или ядрени аварии.

Работата на групата се фокусира върху URI, протеин, чиито функции все още не са напълно разбрани. Предишни проучвания на групата обаче показват, че анормалните нива на експресия на този протеин в определени органи могат да причинят рак. Изследването, публикувано в Science, показва, че високите нива на URI протеин защитават мишките от чревни увреждания, причинени от радиация, докато ниските нива на протеин могат да доведат до стомашно-чревен синдром и смърт.

"Точните функции на URI все още не са идентифицирани", казва Набил Джудер, ръководител на проучването. "Подобно на рН или температурата, които организмът трябва да поддържа в определен диапазон, нивата на URI трябва да се поддържат в много тесен прозорец, за да се регулира правилното функциониране на други протеини. Когато нивата на URI са по-високи или по-ниски от оптималните, те могат да насърчават или защитават срещу развитието на тумори, както и други болести, в зависимост от контекста. "

Джудер, който дълго време е изучавал URI, е разработил първите генетични модели на мишки, за да изследва функциите на този протеин при бозайниците. Неговият екип наблюдава, че високите нива на URI защитават чревните клетки от увреждане на ДНК, когато се отглеждат в култура. Затова, учените предложиха да проучат защитната функция на URI ,колко е ефективна и дали е в състояние да смекчи ефектите от облъчвания с високи дози и следователно от стомашно-чревен синдром.

Учените разработват три генетични модели на мишки. Те са първите експериментални генетични миши модели, предназначени да изследват специфично ролята на URI и ефектите на радиацията върху червата.
Един от тях служи като контролен модел, който да идентифицира къде точно URI се изразява в червата;
друг миши модел е с високи нива на протеина, експресиран в червата,
а в третия, генът беше изтрит, за да се намалят нивата на URI в чревния епител.

Контролните мишки показват, че URI се експресира в специфична латентна популация на стволови клетки, разположена в чревните крипти (наречени крипти на Lieberkühn). URI защитава тези клетки от висока доза радиационно-индуцирана токсичност.
"Открихме, че когато радиационното лечение приключи, това са клетките, които регенерират увредената тъкан", казва Чавес-Перес, първи автор на статията. "Напоследък има много дебати за това коя популация от стволови клетки отговаря за тази работа", добавя тя.

След като са били подложени на висока доза радиация, 100% от мишките, предназначени да изразяват високи нива на URI в червата, са преживели стомашно-чревен синдром, докато при нормални условия до 70% от тях умират. Напротив, всички мишки, където генът е бил отстранен, умират от стомашно-чревен синдром.

Чавес-Перес обяснява тези резултати: "Това, което отличава тази специфична популация от стволови клетки е, че при нормални условия (когато изразяват URI), тези клетки са неподвижни, т.е. те не се размножават. Обаче, когато URI не присъства в тези стволови клетки, добре известният онкоген c-MYC е свръхекспресиран, което води до клетъчна пролиферация и увеличава податливостта на тези клетки към радиационно увреждане. В резултат червата не се възстановяват, а впоследствие мишката умира. "

Въпреки че трябва да бъдат потвърдени по-нататъшни проучвания, учените смятат, че инхибиторите на c-MYC могат да бъдат полезни за смекчаване на индуцирания от радиация стомашно-чревен синдром при пациенти.
"Работата ни открива нови възможности за лечение и превенция на стомашно-чревния синдром чрез инхибиране или елиминиране на c-MYC. Тези инхибитори ще намалят смъртоносните странични ефекти от високата доза лъчетерапия, позволявайки увеличаване на дозите на радиация за ефективно лечение на рак и защита на пациенти от стомашно-чревен синдром - обяснява Джудер. "В допълнение към защитата срещу смъртоносни странични ефекти на радиацията, инхибиторите на c-MYC се използват при лечение на рак, което означава, че те могат да имат двойна ефикасност", добавя той.

Сега би било интересно да се знае дали други органи с регенеративни способности, като кожата, имат определена популация от стволови клетки с високи нива на URI. В момента Джудер и неговият екип правят изследвания по тази тема.

Джудер смята, че освен важността му в областта на рака, "тази констатация може да има значителни последици за висока радиационна защита, като например в случай на ядрени аварии, ядрена война или излагане на космическа радиация при дълги космически изследвания".

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up