Събота, Декември 14, 2019

Представете си, че учените могат да манипулират мозъка ви, така че травматичната памет да загуби емоционалната си власт над психиката ви? Стив Рамирес, невролог от Бостънския университет, очарован от паметта, вярва, че една малка структура в мозъка може да се съдържат ключовете за бъдещите терапевтични техники за лечение на депресия, тревожност и ПТСР, позволявайки на пациентите да подобрят позитивните спомени или да потиснат негативните.

proofitspossВ мозъка ни има структура с форма на кашу, наречена хипокампус, която съхранява сетивната и емоционална информация формираща спомените ни -независимо дали са положителни или отрицателни.
Няма два еднакви спомена и също така всеки спомен се съхранява в уникална комбинация от мозъчни клетки, които съдържат цялата екологична и емоционална информация, свързана с този помен.
Самият хипокампус, макар и малък, включва много различни подрегиони, които работят заедно, за да припомнят елементите на специфичния спомен.

Сега, в нова статия в Current Biology, Рамирес и екип от сътрудници разкриват колко гъвкава може да бъде паметта, ако знаете кои региони на хипокампуса да стимулирате - което може някой ден да позволи персонализирано лечение за хора, страдащи от особено тревожни спомени.

"Много психични разстройства, особено посттравматично стресово разстройство, се основават на идеята, че след наистина травматично преживяване, човекът не може да продължи напред, защото си спомня своя страх отново и отново", казва Бриана Чен, първи автор на доклада.

 Чен и Рамирес показват как травматичните спомени - като тези в основата на разстройства като ПТСР - могат да станат толкова емоционално натоварени.
Чрез изкуствено активиране на клетките на паметта в долната част на хипокампуса на мозъка, негативните спомени могат да станат още по-изтощителни.
И в контраст с това- стимулирането на клетки на паметта в горната част на хипокампуса може да отстрани лошите спомени от тяхната емоционална тежест, което ги прави по-малко травматични при смопняне.

Поне ако си мишка.

Използвайки техника, наречена оптогенетика, Чен и Рамирес разграничават клетките в хипокампуса, които се активират, когато мъжките мишки създават нови спомени за положителни, неутрални и отрицателни преживявания. Положителен опит, например, може да бъде излагането на женска мишка, а негативният опит може да бъде лек електрически шок в краката. След това, идентифицирайки кои клетки са част от процеса на формиране на памет (което правят с помощта на светещ зелен протеин, предназначен да сияе при активиране на клетките), те успяха да задействат изкуствено тези специфични спомени отново по-късно, използвайки лазерна светлина за активиране на клетките на паметта.

Техните проучвания показват колко различни са ролите на горната и долната част на хипокампуса. Активирането на горната част на хипокампуса изглежда функционира като ефективна експозиционна терапия (експозиционната терапия е техника в поведенческата терапия за лечение на тревожни разстройства), като намалява травмата от преживяването на лоши спомени.
Активирането на долната част на хипокампуса може да придаде траен страх и свързани с тревожност промени в поведението, намеквайки, че тази част от мозъка може да бъде свръхактивна, когато спомените станат толкова емоционално заредени, че са изтощителни.

Това разграничение, според Рамирес, е критично. Той казва, че предполага, че потискането на свръхактивността в долната част на хипокампа може потенциално да се използва за лечение на ПТСР и тревожни разстройства. Това може да бъде и ключът към повишаване на когнитивните умения, "до безгранични", казва той, като се позовава на филма от 2011 г.  в който главният герой приема специални хапчета, които драстично подобряват неговата памет и мозъчна функция.

"Полето на манипулиране на паметта е все още младо .... Това звучи като научна фантастика, но това изследване е предварителен преглед на възможностите ни за изкуствено повишаване или потискане на спомените", казва Рамирес. 

"Ние сме далеч от възможността да направим това при хората, но доказателството за концепцията е тук", казва Чен. 

 "Това е първата стъпка в разграничаването на функциите на тези мозъчни региони и какво правят те с наистина емоционални спомени .... Първата стъпка към превеждането на това у хората, ще бъде Светият граал", казва изследователят на паметта Шийна Джоселин, университет на Торонто невролог, който не е участвал в това проучване. "Групата на Стив е наистина уникална, защото когато се опитва да види как мозъкът съхранява спомени е с цел да се помогне на хората ... те не просто си играят, а го правят с цел."

Макар че мозъците на мишките и човешките мозъци са много различни, Рамирес, който също е член на BU Центъра за системи за невронауки и Центъра за памет и мозък, казва, че разбирайки как тези основни принципи се развиват в мишките, екипа му може да картографира начина, по който паметта работи при хората.

Възможността да активирате специфични памети по заявка, както и целевите области на мозъка, които участват в паметта, позволяват на изследователите да видят точно какви странични ефекти придружават различните области на мозъка, когато са свръхстимулирани.

"Ако можем да създадем двупосочна улица, за да сравним как работи паметта при мишки и хора, тогава можем да зададем конкретни въпроси за това как и защо спомените могат да имат положителен или отрицателен ефект върху психичното здраве."

Източник: ScienceDaily           Снимка: от научния доклад- изобразяваща лош спомен в миши мозък

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up