Петък, Септември 20, 2019

Разстройването на биологичните часовници има важна роля в експлозията от метаболитни заболявания наблюдавани през последните десетилетия, и по-конкретно- диабетa.
Днес учените разбират по-добре  как смяната ден - нощ оказва ефект върху инсулина и гликемичното управление в тялото.
Но какво знаем за замесените механизми? Как организмът синхронизира часовниците си ?

insulin 1

Разбирайки как мозъкът свързва ефектите от инсулина със светлината, учените от Университета в Женева разшифроват как инсулиновата чувствителност варира в зависимост както от циркадиалните цикли, така и от замесените органи.

В основата на тяхното откритие са невроните на вентромедиалното ядро ​​на хипоталамуса, част от мозъка, която владее този деликатен баланс. Резултатите, които ще бъдат докладвани в списанието Cell Reports, трябва също така да насърчават пациентите с диабет и техните лекари да програмират най-доброто време за прием на инсулин, за да контролират правилно неговия ефект и да ограничат риска от хипогликемия.

Балансът между секрецията и действието на хормоните е от съществено значение за правилното функциониране на организма.
Секрецията на няколко хормона, включително инсулин, варира в продължение на 24-часов период и всяка промяна в този ритъм изглежда предразполага към метаболитни заболявания.
За да се синхронизира, тялото взема предвид два основни елемента: редуването на светлината и тъмнината, както и  хранене и пост.
Всъщност светлината, възприемана от невроните на ретината, се предава на мозъка, който от своя страна регулира периферните часовници, разположени в цялото тяло.

 "Нашата хипотеза беше, че инсулиновата чувствителност варира в зависимост от дневния 24-часов цикъл, но също така и според тъканите. Тъй като вече знаем, че някои неврони във вентромедиалното ядро ​​на хипоталамуса (VMH) - регион на хипоталамуса,  контролират симпатиковата нервна система и изходът на системата към скелетния мускул при мишки. ние разглеждаме тези неврони, наречени VMH SF1 неврони, в регулирането на инсулиновото действие в тази тъкан, обяснява Роберто Копари, професор в Диабетния център на Медицинския факултет на UNIGE, ръководител на проучването.

От мозъка до органите: различни механизми в зависимост от тъканта

Учените първо извършват пълна оценка на действието на инсулина в различни тъкани при мишки (мускули на стомаха и ходилата, разположени в краката, мастна тъкан и черния дроб) . Наблюдават се значителни разлики във всички участващи тъкани.
Поддържайки мишките в цикли от 12 часа светлина и 12 часа тъмнина, инсулиновата чувствителност е логично най-ниската по време на периода на почивка.

Повтарят същите измервания върху животни, при които генът SIRT1 (ген, свързан с регулирането на ядрено-часовите молекулярни компоненти) е изтрит само в няколкото хиляди VMH SF1 неврони. "Вече знаем, че при мишките с промяна на този ген в VMH SF1 невроните имат склонност към инсулинова резистентност. Но с кой механизъм?"  пита Рамадори.

Чрез модулиране на времето на излагане на светлина изследователите демонстрират, че генът SIRT1 на VMH SF1 невроните играе ключова роля в действието на инсулин в стомашния мускул, но не и в други тъкани, казва Роберто Коппари.
"Това ни учи на две неща: от една страна, различните неврони имат задачата да предават информация за  входа на цикъла светлина/тъмнина в различни органи, но от друга страна, нарушаването само на един от тези регулаторни пътища е достатъчно, за да се увеличи рискът на индивида. на развиващия се диабет. "

За да се оцени по-добре влиянието на светлината върху чувствителността на тъканите към инсулин, изследователите измерват инсулин-индуцираната абсорбция на глюкоза.
Оказва се, че едно малко смущение в фотосигналите (например един час светлинна експозиция в средата на тъмния цикъл или отстраняване на светлина за два дни) е достатъчно, за да предизвика отрицателен ефект.
Наистина, повишената или намалената експозиция на светлина може да повлияе на дълбоко чувствителността на тъканите към инсулина и промяната, колкото и минимална, е достатъчна за този механизъм , за да се наруши значително метаболитната хомеостаза. Това би обяснило защо хората, изложени на светлина в неподходящо време - например работници в смени, са по-склонни да развиват метаболитни заболявания (например диабет).

Днес повече от 450 милиона души по света имат диабет и много от тях се нуждаят от ежедневни инсулинови инжекции.
Когато ендогенният инсулин не се произвежда в достатъчни количества, като при хора с диабет тип 1, подхода на терапията не е без риск - включително потенциално тежка хипогликемия, която може да доведе до кома и дори до смърт.

"На практика, количеството инсулин, приложен на пациенти, се изчислява въз основа на въглехидратния прием", казва Роберто Копари. Ако, както показват резултатите ни, инсулиновата чувствителност варира с времето на деня и циркадния ритъм на индивида, този параметър трябва да се вземе под внимание, за да може пациентът да управлява по-добре лечението си и да ограничава рисковете.

"Отвъд инсулина, влиянието специфичните часове от денонощието върху ефективността на лекарствените лечения трябва да се изучава много по-широко."

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up