Вторник, Юли 23, 2019

Учени идентифицираха нов молекулярен механизъм, който причинява ревматоиден артрит.
Проучването разкрива, че апоптозата при макрофагите- вид имнунни клетки, може да предизвика болеста и как протеин А20 предотвратява клетъчната смърт, защитавайки от артрита.
Тези открития отварят нови възможности за лечение на инвалидизиращата болест.

Ревматоидния артрит е хронично и прогресивно възпалително заболяване, което засяга ставите, причинявайки болезнени възпаления, които евнтуално резултират в ерозия на костите и деформация на ставите. 

Болестта засяга 1 до 2 процента от популацията, изкючително болезнено е и може тежко да увреди качеството на живот на пациента.

Няма открито лечение на РА, но развитието на болестта може да бъде забавено с анти-възпалителни медикаменти при повечето пациенти 

Основните на молекулярните механизми, които причиняват болестта са останали неясни. Разбирането на тези механизми е ключово и може да помогне за разработването на нови терапии лекуващи пациенти с РА.

КЛЕТЪЧНА СМЪРТ И ВЪЗПАЛЕНИЕ

Настоящото проучване се основава на по-ранно изследване, което демонстрира, че протеинът А20 подтиска артирита като предотвратява възпалението.
Сега учените показват, че възпалението е в отговор на клетъчната смърт при макрофагите, наречена още некроптоза - вид клетъчна смърт, която предизвиква възпаление.

Учените успяват да предотвратят развитието на РА като блокират некроптозата.

"Разкрихме как конкретният вид смърт при макрофагите формира активирането на синовиалните фибробласти- ключов клетъчен тип, който организира разрушаването на хрущялната и костната тъкан в РА.", казва д-р Мариета Амартка

 НОВИ ТЕРАПИИ

Проучването потвърждава решаващата роля на А20 в контрола на възпалението и анти-възпалителната функция на А20, която предпазва от артрит.

"От терепавтична гледна точка, това е много важно откритие, тъй като предполага, че медикаментите инхибиращи клетъчната смърт могат да бъдат ефективни в терапията на РА, поне при група от пациенти, където апоптозата на макрофанните клетки е ключова", пояснява професор Манолис Паспаракис

Няколко фармацевтични компании развиват нови лекарства, които да инхибират клетъчната смърт.

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up