Понеделник, Май 20, 2019

Учени идентифицираха нов молекулярен механизъм, който причинява ревматоиден артрит.
Проучването разкрива, че апоптозата при макрофагите- вид имнунни клетки, може да предизвика болеста и как протеин А20 предотвратява клетъчната смърт, защитавайки от артрита.
Тези открития отварят нови възможности за лечение на инвалидизиращата болест.

Ревматоидния артрит е хронично и прогресивно възпалително заболяване, което засяга ставите, причинявайки болезнени възпаления, които евнтуално резултират в ерозия на костите и деформация на ставите. 

Болестта засяга 1 до 2 процента от популацията, изкючително болезнено е и може тежко да увреди качеството на живот на пациента.

Няма открито лечение на РА, но развитието на болестта може да бъде забавено с анти-възпалителни медикаменти при повечето пациенти 

Основните на молекулярните механизми, които причиняват болестта са останали неясни. Разбирането на тези механизми е ключово и може да помогне за разработването на нови терапии лекуващи пациенти с РА.

КЛЕТЪЧНА СМЪРТ И ВЪЗПАЛЕНИЕ

Настоящото проучване се основава на по-ранно изследване, което демонстрира, че протеинът А20 подтиска артирита като предотвратява възпалението.
Сега учените показват, че възпалението е в отговор на клетъчната смърт при макрофагите, наречена още некроптоза - вид клетъчна смърт, която предизвиква възпаление.

Учените успяват да предотвратят развитието на РА като блокират некроптозата.

"Разкрихме как конкретният вид смърт при макрофагите формира активирането на синовиалните фибробласти- ключов клетъчен тип, който организира разрушаването на хрущялната и костната тъкан в РА.", казва д-р Мариета Амартка

 НОВИ ТЕРАПИИ

Проучването потвърждава решаващата роля на А20 в контрола на възпалението и анти-възпалителната функция на А20, която предпазва от артрит.

"От терепавтична гледна точка, това е много важно откритие, тъй като предполага, че медикаментите инхибиращи клетъчната смърт могат да бъдат ефективни в терапията на РА, поне при група от пациенти, където апоптозата на макрофанните клетки е ключова", пояснява професор Манолис Паспаракис

Няколко фармацевтични компании развиват нови лекарства, които да инхибират клетъчната смърт.

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up