Събота, Декември 14, 2019

Ново откритие oтваря вратата към възстановяване на зрението, активирайки способността на ретината да се регенерира.

tileshop

Учени от Колежа по Медицина Байлор, Институт по кардиоваскуларни проучвания и Тексаския сърдечен институт, разкриват в научното списание Клетъчни доклади, как  ретината на бозайниците- специализиран слой нервни клетки, които оправляват зрението и са разположени в дъното на окото - не се регенерира спонтанно, въпреки че има регенетивни способности, поддържани латентни от клетъчния механизъм наречен Хипо метаболитна пътека

Откритието ни позволява да разгледаме способността за регенерация на ретината и възстановяване на зрението,манипулирайки тази пътека.

Животни като зебровата риба възобновяват зрението си, благодарение на специализирани клетки в ретината наречени Мюлер глиални клетки.

Когато ретината е повредена, Мюлер-глиалните клетки се размножават и проментят в изгубените неврони в ретината, ефективно заменяйки повредените клетки с напълно функционлани такива.

Тези наблюдения предполагат, че механизма, който възобновява клетките при зебровите риби, може да се намира и при бозайниците, но е силно подтиснат.

 Търсейки механизма, който подтиска регенерацията, в лабораторията Пош учените се фокусират върху Хипо пътеката- мрежа от молекулярни събития, която допринася за развитието на органите по време на растежа и за регулаторната регенерация на сърдечна тъкан, като отговор на миокардиална инфекция.

Лабораторията Мартин е доказвала как Хипо пътеката действа като спирачка на кардиомиоцитната пролиферация като инхибира дейностите на друга пътека наречена YAP.

В това проучване първо установяват, че Хипо пътеката се изразява при бозайниците в мюлер глиалните клетки.

След това разучили дали повишаването на Хипо метаболизма в тези клетки, би имало ефект върху възможността им да се размножават.

Създаването на  повредена Хипо пътека (като се елеминират две от молекулярните му стъпки), резултира в по-оскъдна пролиферация на клетките.

Когато учените инженирали генетически мюлер глиалните клетки, така че да носят версия на YAP, наречен YAP5SA, който не пропуска инхибицията на Хипо, клетките показват засилена пролиферация и установяват идентичност на прогениторни клетки.

Малка част от тези Мюлер глиално- безирани прогениторни клетки сигнализират за спонтанни разграничения в новите неврони на ретината.

"До този момент учените не знаехме, че ендогенно блокиращ механизъм, предотвратява регенерацията при мюлер клетките. Хипо механизмът е новият молекулярен вход към този механизъм", казват от Пош, "Следващата ни стъпка е да разработим стратегия, в която да насочим размножаващите се Мюлер глиални клетки към различни пътеки, които водят до клетките в ретината, способни да регенерират зрението."

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up