Събота, Август 17, 2019

Екип от гръцки и испански доктори съобщиха за раждането на бебе, чието ДНК е формирано от трима човека, след противоречива фертилна процедура, която провокира интензивни етически дебати.

Учените използвали яйцеклетка от нефертилна майка, спермата на бащата и още една яйцеклетка от друга жена, за да се зачене момченцето, пренасяйки генетичния материал с хромозоми от майката до яйцеклетката на донора, чиито собствен генетичен материал е бил отстранен, в процес, който създателите му наричат медицинска революция.

Подобна техника на размен на ДНК е използвана в Мексико през 2016, за да се предотврати предаването на наследствена болест от майката към детето.

Но случаят в Гърция е първата в света инвитро фертилизация,
която използва ДНК от трима човека, за да позволи на жена, иначе неспособна, да зачене. Бебето се ражда и тежи 2.96 кг. от жена на 32 години, която преди това е имала няколко неуспешни инвитро опита.  

“Днес, за първи път в света, абсолютното право на жената да бъде майка със собственият си генетичен материал стана реалност.“, каза президентът на Института Живот, д-р Панагиотис Псатас

„Като гръцки учени сме много горди да съобщим тази интернационална иновация в репродуктирането. Намираме се в позиция, която ни позволява да превърнем в реалност зачеването със собствен генетичен материал на много жени с неуспешни инвитро опити, както и жени с редки генетични заболявания, да родят здрави деца.“

Източник:
MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!


Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up