Събота, Декември 14, 2019

Международен екип от учени е открил уникалния набор от гени, които поддържат някои ракови клетки в спящ режим.
Проучването може да разкрие нови терапевтични цели за множествен миелом (рак на кръвта възникващ в костите) и други видове рак, които разпространяват или метастазират кости като рак на гърдата и простатата.


Обикновенно асоциираме рака с бързо растящите му клетки, които се разпространяват неконтролируемо, но всъщност най-голяма заплаха представляват раковите клетки, които са латентни и неактивни.
„Събуждането“ на летентните ракови клетки, е основна причина да се възвърне рак след лечението - често като метастази, за които се смята, че причинява 90% от всички ракови смъртни случаи.

Когато ракът метастазира, той се разпространява към различни органи в човешкото тяло.
Някои ракови клетки могат да спрат да се делят и да се скрият в „спящо“ състояние, прикрити в ниши като вътрешната обвивка на костите.
Щом „заспят“, имунната система, нашият естествен защитник, не може да ги намери, а конвенционалната химиотерапия е неефективна.
Също така не се знае колко дълго клетките ще останат в латентно състояние.

За да предотвратят повторното активиране на латентните ракови клетки, изследователите от института Гарван проучват как раковите клетки постигат латентно състояние.
Голямо предизвикателство за проекта е изолирането на клетките - те са редки, често по-малко от една на стотици хиляди клетки в костите, а учените не са знаели как да ги идентифицират.

"Това, което прави нашия подход различен е, че разглеждаме раковата екосистема като цяло", казва доц. Фан, ръководител на лабораторията за интравитална микроскопия в Гарван и съ-старши автор на изследването. "Не само раковите клетки, но и другите клетки в тяхната микросреда определят съдбата им. Опитваме се да открием какви гени се активизират от микросредата и как тези гени правят раковата клетка латентна."

Преди четири години изследователите от Гарван са разработили начин за проследяване на спящи множествени миеломни клетки в костите на живи мишки, използвайки техника, наречена интравитална двуфотонна микроскопия.
Сега те са успяли да изолират тези редки клетки, за да анализират транскриптома на спящите клетки - снимка на всички гени, които са активирани в клетката и контролират покоя.

„След като успяхме да идентифицираме редките латентни клетки, успяхме да ги изолираме и да разграничим всички гени, които бяха активирани.
Вълнуващото е, че открихме в латентните клетки много гени, които обикновено не се активират в тези ракови клетки. ”, казва д-р Уен Хуа Хуу, автор на проучването.

Неочаквано, пасивните миеломни клетки имат подобен за имунните клетки транскриптомен признак, който, обаче, се активизира само когато клетките са разположени до остеобласти, специализирани клетки, открити в костите.
„Това ни показа колко решаващо е кръстосаното взаимодействие между туморните клетки и туморната микросреда за раковата латентност“, казва професор Идо Амит, главен изследовател в Института Вайцман.

"Целта ни сега е да съберем данните от много видове рак заедно, за да намерим обединителен подход към разбирането на това, как спящите клетки контролират рецидивите на рака и метастазите", казва съавтористът професор Краучър, директор по изследванията в Гарван.
Екипът работи и за разработване на потенциални терапии, насочени към уникалните характеристики на латентните клетки.

"Има различни подходи към спящите клетки.
Единият е да ги задържиш заспали за неопределено време, като се създава среда, която да им попречи да се събудят.
Вторият подход е да ги събудим нарочно, което може да ги направи податливи на химиотерапия.
Но най-добрият подход би бил да се използват познанията за това какви са гените, които ги поддържат в латентно състояние, за да ги ликвидираме докато са заспали.
Това би спряло ракът от завръщане- това би бил Светия Граал."


Източник: MedicalXpress  

 

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up