Четвъртък, Октомври 17, 2019


След 20 години специализирани изследвания, учените са разбили химическия код на невероятно сложен „анти-туморен антибиотик“ и са го възпроизвели синтетично в лаборатория за първи път.
Антибиотикът е известен с високата си ефективност срещу раковите клетки и резистентните към антибиотици бактерии.

190424153520 1 900x600
Този голям пробив може да доведе до нова ера в проектирането и производството на антибиотици и противоракови агенти.
"Супер субстанцията" - кедарцидин - е била открита в естествена форма и  извлечена от проба от почвата в Индия преди почти 30 години.
Почвата е естественият източник на всички антибиотици, разработени от 1940 г., но за да бъдат възпроизведени като потенциални лекарствени средства, преминават през химичен синтез.
 
За разлика от много други антибиотици, които се фокусират единствено върху унищожаването на бактериите, кедарцидин е в състояние да увреди туморните клетки и има потенциал за ефективно лечение на рака.

Кедарцидин е уникален в биологичната си дейност, тъй като уврежда структурна сложност и ДНК на целта си.
Отдавна е обект на задълбочени изследвания от учени по целия свят, но поради сложната си структура не са успявали да го възпроизведат в най-пълната му и точна форма, досега.
Д-р Мартин Лиър от Университета в Линкълн, Великобритания и проф. Масахиро Хирама, базиран в Университета Тохоку в Япония, станаха първите учени в света, които създадоха пълен синтез на този силно нестабилен природен продукт.
Д-р Мартин Лиър обясни: "След откритието му в почвата бяха необходими 10 години, за да се определи молекулярната структура на кедарцидина"

"През 1997 г. започнах дългото пътуване, за да направя реактивното ядро ​​на кедарцидин с професор Хирама, който наскоро бе удостоен с най-висока почит за един учен в Япония. Трябваше да  съберем молекулярният пъзел, който беше със забележителна трудност, след което  разработихме нови начини, по които да произвеждаме парчетата от пъзела.
20 години по-късно най-накрая решихме пъзела."

„Това разкри нови молекулярни прозрения и обещаващи механизми за борба с рака и борба с резистентните към антибиотици бактерии и предизвика предизвикателствата на химията и биологията. Сега,разполагайки с новите познания и химическата възможност можем да произведем следващото поколение антибиотици и противоракови лекарства“

 

Източник: Science Daily

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up