Неделя, Октомври 20, 2019

ХИВ е подъл вирус. Той може да се скрие в имунните клетки на хората, които ежедневно приемат антиретровирусна терапия (АРТ), изчаква, докато спре терапията и се връща с отмъщение.

Изследователи от Университета на Питсбърг са разработили имунотерапия за ХИВ, която не само изхвърля вируса от скришното му място, но и го убива завинаги -
първата стъпка, казват те, за ваксина срещу ХИВ.

Все още не е тествано при хората, но ранните резултати са обещаващи.

Екипът разкрива как е разработила имунотерапията, наречена MDC1, за да се насочи към ХИВ и цитомегаловирус (CMV), вирус, който заразява 95% от хората с ХИВ.

„Имунната система прекарва много време, за да контролира CMV; при някои хора 1 на всеки 5 Т-клетки е определена за борба на този вирус,“ каза изследователят Чарлс Риналдо.
„Това ни накара да се замислим - може би тези Т клетки, също съставляват голяма част от латентния резервоар за ХИВ . Така че ние създадохме нашата имунотерапия не само, за да се насочим към ХИВ, но и да активираме специфични Т-хелпери за борба с цитомегаловирус.“

В допълнение към клетките Т- хелпери, Ян Кристов, главен автор на проучването, изолира също имунните клетки, наречени дендритни клетки, които „предават топката на имунните клетките и им диктуват къде да отидат и какво да борят . "

Дендритните клетки са от ключово значение за имунотерапията на рака. Конвенционалните дендритни клетки също са използвани за индуциране на имунната система да убива ХИВ.
Но те все още не бяха експлоатирани, за да измъкнат латентния ХИВ от скришното му място в тялото. В това проучване екипът е разработил антиген-представящи 1-поляризирани, моноцитни дендритни клетки (MDC1), които търсят и активират CMV-специфични клетки, с мисълта, че те също могат да съдържат скрит  ХИВ.

Теорията им работи, като MDC1 намира латентния ХИВ в заразената кръв и след това го убива.

Сега екипът планира да започне да финансира клинични проучвания при хора - с надеждата, че един ден ще се създаде ваксина, която ще позволи на заразените с ХИВ да спрат да приемат ежедневните си лекарства.

Източник: ScienceAlert ; ScienceDaily  

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up