Събота, Август 17, 2019

Специално разработена компютърна програма може да помогне за диагностициране на посттравматичното стресово разстройство (ПТСР) aнализирайки гласовете на пациентите.
До 20% от хората преживявали травмиращи събития развиват ПТСР.
Към днешна дата това се равнява на приблизително 44,7 милиона души, които са имали или се борят с посттравматичен стрес.

Проучването установи, че изкуствения интелект разграничава с 89% точност - между гласовете на военни ветерани с или без ПТСР.
„ Диагностициране базирано на говорните функции е напълно възможно при тази болест. Това е техника която с допълнително усъвършенстване и валидация, може да бъде използвана по клиниките в близкото бъдеще“, казва старши автор на изследването Чарлс Литоуер, професор и председател на катедрата по психиатрия в Медицинския факултет на Нюйоркския университет.

В хода на проучването, изследователският екип използва  статистическа  техника за обучение, наречена „Случайни гори“, която има способността да "научи" как да класифицира индивидите
въз основа на примери. Изкуствения интелект изгражда правила за „вземане на решения“ и математически модели, които позволяват нарастваща точност, тъй като количеството данни за обучение нараства.
Учените записват стандартни, диагностични интервюта, с времетраене от по няколко часа. В проучването участват 53 иракски и афганистански ветерани с военно-свързана ПТСР и 78 ветерани без болестта.
След това записите са захранени в гласовия софтуер от SRI International - института, който разработи Siri - за да се получат общо 40 526 реч-базирани функции , които софтуерът пресява в модели. Програмата свързва моделите от отделните гласови функций с ПТСР, включително и онези по-малко ясната реч.

Проучването не изучава механизмите на ПТСР, 
теорията му е, че травмиращите събития променят мозъчните съединения свързани с емоционалните и мускулни настройки, което афектира гласът на човека.

Екипът ще продължи да обучава изкуствения интелект и ще кандидатства за клинично одобрение. "Софтуерът за анализ на речта с цел диагностика на ПТСР, анализира думите - в комбинация с честота, ритъм, тон и артикулационни характеристики на речта - за да предположи състоянието на говорещия, включително емоции, чувства, разбиране, здраве, психично здраве и качество на комуникацията. Технологията е внедрена в серия от индустриални приложения, видими в стартиращи фирми като Oto, Ambit и Decoded Health."

Източник: MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up