Събота, Август 17, 2019

В Сидни са разработили модел, който може да предсказва огнища на салмонела няколко месеца предварително. Австралия има повече огнища на салмонела, отколкото всяка друга страна в света, като броят на случаите се е удвоил през последното десетилетие.

Въпреки че тази прогноза може да осигури ранни предупредителни знаци за наблюдение на болестите и да даде възможност за по-навременно и точно разпределение на здравните ресурси, екипът открива, че евентуалните епидемии от салмонела вероятно ще станат по-тежки. Водени от директора на изследователската група по комплексни системи професор Михаил Прокопенко, екипът използва данни от 2008-2016 г., за да демонстрира, че генетичните мрежи на патогените на салмонелата са свързани само с няколко степени на разделяне, което подсказва за нарастваща тежест на бъдещите епидемии.

"В класическия сценарий на еволюцията на Дарвин, патогените се разпространяват с времето, като първоначално създават множество мутирали варианти, като по-заразните клонинги скоро стават доминиращите в собственото си население." обясни професор Прокопенко.
Развиващ се непрекъснато, годишно има около 93,8 милиона глобални салмонелни инфекции, което води до приблизително 155 000 смъртни случая в световен мащаб. Според CSIRO, патогенът е отговорен за повече смъртни случаи в Австралия, отколкото за всяка друга болест, причинена от храни.

Проучването показа, че мрежите от салмонела функционират като „малки светове“, в които целият свят е свързан чрез къса верига от връзки или степени. Изследователите смятат, че тази близост в степента на отделяне на патогени може да доведе до появата на верига, което увеличава шансовете за появата на „Супермикроб“.
Въпреки че патогенът на салмонелата е наблюдаван отдавна, д-р Оливър Клиф обяснява, че има оскъдно разбиране по отношение на неговото развитие и как бактериите еволюират в по-силни вреиги.

"Открихме, че има корелация между тежестта на епидемията от салмонела и генетичното разнообразие на патогена. Колкото и неприятно да звучи, човешките гостоприемници осигуряват перфектната среда за развитието им."

Водещият микробиолог от Центъра за инфекциозни болести и микробиология към Университета в Сидни, проф. Виталий Синченко вярва, че статията е мощен пример за това как могат да се картографират сложните патогени, за да се посочи предишно непризната патогенна еволюция.

"Докладът ни успя да определи как патогенът на Саломонела се развива и мутира.  Това ще ни  помогне да разберем по-добре какво  му повлиява, за да се адаптира, укрепва и променя", обясни професор Синченко.

"Работейки заедно с патогенни изследователи, обществени здравни органи и хранителната индустрия, това мрежово картографиране ще помогне да се предвидят бъдещи огнища чрез разбиране на поведението на салмонелата."

Източник: MedicalXpress

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up