Събота, Август 17, 2019

Ензим, участващ в реакциите на клетъчния стрес, може да се превърне в нова фармакологична цел при лечението на рак на черния дроб, заболяване, което в момента има малко възможности за лечение.
 
Изследователският екип на Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC), ръководен от Гуадалупе Сабио, е открил, че протеинът p38γ, един от четирите вида киназа р38, е от съществено значение за започването на клетъчно делене в чернодробните клетки.
Това
индикира, че "p38y може да бъде полезна терапевтична цел за рак на черния дроб", казва Сабио. “Сега развиваме инхибитори на този протеин, за да ги тестваме при този рак."

Националните данни за Испания от 2017 г. показват, че ракът на черния дроб е открит при приблизително 5 862 души всяка година (4252 мъже и 1610 жени), което го прави седмото най-често раково заболяване сред мъжете и 17-тото най-често сред жените.
В съответствие с данните за Европейския съюз, честотата на рак на черния дроб в Испания е приблизително 12 на всеки 100 000 мъже и 3,5 на всеки 100 000 жени.

Сабио има дългогодишен интерес към семейството протеини p38, които се активират в клетки, изложени на стрес. В изследването, публикувано в Nature, нейният екип  показва важната роля за р38 γ в инициирането на клетъчното делене в черния дроб.

"Четирите члена на семейството на р38 киназа са толкова сходни, че на пръв поглед изглежда, че имат припокриващи се или излишни функции", казва Сабио. „Но подробният анализ на техните триизмерни структури благодарение на сътрудничеството със Силвия Осуна в Университета в Херона и изследователите в Националния институт за проучвания (CNIO) разкри, че един от четирите, p38γ, също има близки сходства с друго семейство протеини наречени
CDK. Тези протеини са добре известни регулатори на клетъчното делене и клетъчния цикъл и играят добре установена роля в развитието на рак.

При лабораторни проучвания, изследващи това сходство с CDK, екипът установи, че инхибитор на CDK2 също намалява активността на р38y. Изследователите също така откриха, че р38
γ и CDK2 действат върху тумор-супресорен протеин, който играе централна роля в регулирането на клетъчния цикъл.

За да се провери дали p38γ е замесен в клетъчното делене, Антония Томас-Лоба изследва резултатите от химически индуцирания рак на черния дроб при мишки, които нямат ензима. Резултатите са наистина обещаващи: "при мишки без p38y или третирани с инхибитори, за да блокират неговата активност, развитието на хепатоцелуларен карцином се забавя", казва Томас-Лоба.


Тези резултати, казва Сабио, могат да бъдат приложени върху човешки пациенти. Действително, работата с колеги от университетската болница в Саламанка показва, че количеството на р38y се увеличава с чернодробна фиброза, процес, който предшества рак и е много по-висок при пациенти с рак на черния дроб. Тези резултати предполагат, че в бъдеще може да бъде възможно да се лекува този вид рак с лекарства, които специфично са насочени към р38y. Предимството на фокусирането върху  р38у е, че този ензим, както изглежда, контролира инициирането на клетъчния цикъл в отговор на стреса и следователно инхибиране на този процес няма да повлияе на тъканите, които постоянно се размножават, като чревната обвивка или космените фоликули.

Източник : MedicalXpress

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up