Събота, Август 17, 2019

На фокус е протеин, който злонамерено пренастройва имунните клетки и възпрепятства терапията на рак. Изследователите показаха, че потискането на протеина със съществуващо съединение е спомогнало за забавяне или дори отхвърляне на тумори от четири вида рак.

Заключването на биохимична порта, която пропуска храна за имуно-потискащите клетки,  може да забави развитието на тумора и да подпомогне лечението на множество ракови заболявания, твърдят нови изследвания от Института Вистар, Университета на Небраска-Линкълн.

Проучването открива повишени нива на транспортиращ  мастни киселини протеин 2 , или FATP2, в тип клетка, за която е известно, че заглушава имунните отговори и пречи на терапиите за рак. След изолирането на  туморни  клетки при хора и мишки,  изследователите открили също значително по-висок брой енерго-отдаващи липиди, на които FATP2  помага в производството и транспортирането в клетките.
Констатациите на проучването предполагат, че FATP2  злонамерено пренарежда  най-често срещаните бели кръвни клетки в организма, които иначе реагират първи при борбата с инфекциите.

Когато изследователите отстранили ген, свързан с FATP2, открили, че туморите на няколко вида рак - лимфом, белодробен карцином, рак на дебелото черво и рак на панкреаса – се развивали значително по-бавно при мишки.
Прилагането на FATP2-подтискащо съединение Lipofermata също помага за забавяне и дори отхвърляне на тумори, когато се свързва с лекарство, което нарушава клетъчната репликация.

Проучването предполага, че фокусът върху FATP2 в имунопотискащите клетки може да блокира полученото натрупване на липиди и да намали развитието на тумора без значителни странични ефекти.

"Не заличава напълно туморите, но е част от картината. Сега сме по-заинтересовани от комбинираната терапия. Ракът е умен, той намира път около нашите най-добри лекарства, поради което тези комбинации от лекарства е толкова мощна и, очакваме, по-ефективна.“ - - каза ДиРусо, съавтор на изследването и професор по биохимия на Университета Джордж Холмс.

"Ако имаш врата, разположена на мембраната, която контролира количеството мазнини, които влизат и ако започнеш да боравиш с тази порта, това ще повлияе на нещата надолу по веригата", казва Блек, професор  и предстедател на каредрата по биохимия в Чарлз Беси,
" И ако раковата клетка трябва да бъде хранена с липиди, така че да може да претърпи метастази и наистина да стане гадна болест, тя трябва да регулира този протеин. Така че тази порта играе много важна роля във всички тези метаболитни системи."

Предишните проучвания на Блек също помогнаха да се установи, че съществуват два генетични варианта на FATP2: първият мастните киселини за метаболизма, а  вторият  ги пренася през клетъчните мембрани.
Лабораторията на ДиРусо е проверила повече от 100 000 анти-FATP2 съединения, които могат да помогнат за борба със затлъстяването и диабет тип 2.

Кандидатът за синя панделка, Lipofermata, по същество елиминира натрупването на мазнини в тъканните култури и намалява абсорбцията на липиди при мишки с повече от 60%

"Все още не знаем цялата история, но данните, които излизат, наистина ще ни доведат далеч много, много бързо."

Източник :  Science Daily ; Medical Express

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up