Събота, Август 17, 2019
Колосален медицински пробив - първото в света 3D принтирано васкуларизирано сърце

190415102242 1 540x360Принтираното сърце напълно съответства на имунологичните, клетъчните, биохимичните и анатомичните свойства на пациента. Самото принтиране продължава 3 часа.

"Това е първият път, когато някой успешно е проектирал и отпечатал цяло сърце, с клетки, кръвоносни съдове, вентрикули и камери", казва проф. Тал Двир от Училището по молекулярна клетъчна биология и биотехнология към ТАУ Център за нанонауки и нанотехнологии и Център за регенеративна биотехнология "Сагол", който ръководи изследването.  "На този етап, нашето триизмерно сърце е малко, с размерите на сърцето на заек, но по-големите човешки сърца ще изискват същата технология. Учените са успявали да отпечатат 3D структурата на сърце в миналото, но не и с клетки или с кръвоносни съдове. Нашите резултати показват потенциала на подхода ни за инжениране на персонализирана смяна на тъкани и органи за в бъдещето."

„Това сърце е направено от човешки клетки и специфични биологични материали от пациента. В нашия процес на принтиране, тези материали служат като биологично „мастило“, субстанций направени от захари и протеини, които могат да бъдат използвани за 3D принтиране на сложни тъканни модели“, споделя още проф. Двир.

За изследването е взета биопсия на мастна тъкан от пациенти.  Клетъчните и а-клетъчните материали на тъканта след това се разделят. Клетките са препрограмирани да се развият в плурипотентни стволови клетки, извънклетъчната матрица (ЕСМ), триизмерна мрежа от извънклетъчни макромолекули като колаген и гликопротеини, са преработени в персонализиран хидрогел, който служи като печатащо "мастило".


След като са смесени с хидрогела, клетките са ефикасно диференцирани до сърдечни или ендотелни клетки, за да създадат специфични за пациента, имунно-съвместими сърдечни части с кръвоносни съдове и впоследствие, цялото сърце.

Според проф. Двир, използването на  биологични материали от пациента е от решаващо значение за успешното инженерство на тъканите и органите.

"Биосъвместимостта на инженирните материали е от решаващо значение за премахване на риска от отхвърляне на импланта, което застрашава успеха на такива лечения", казва проф. Двир. "В идеалния случай, биоматериалът трябва да притежава същите биохимични, механични и топографски свойства на собствените тъкани на пациента. Тук можем да докладваме прост подход към 3D-отпечатани, плътни, васкуларизирани и перфузирани сърдечни тъкани, които напълно съответстват на имунологичните, клетъчните, биохимичните и анатомични свойства на пациента. "

Сега изследователите планират да култивират отпечатаните сърца в лабораторията и "да ги научат на поведение". След това планират да трансплантират 3D модел на сърце в животински опитни модели.

"Клетките трябва да формират способност за изпомпване. В момента могат да се свиват, но ние искаме от тях и да работят заедно и в синхрон. Надеждата ни е, че ще успеем и ще докажем ефикасността и полезността на нашия метод.

Може би след десет години ще има органни принтери в най-добрите болници по света и тези процедури ще се провеждат рутинно."

Източник:
 ScienceDaily

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. За повече информация, относно тарифите и рекламните формати, свържете се с нас на телефон: 0885 815 108. Ако сте станали свидетел на събитие, което смятате, че трябва да стане обществено достояние, изпратете ни новината на Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  Дарения за някоя от нашите каузи, можете да направите от тук. Благодарим за подкрепата!

Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост

Log in or Sign up