Понеделник, Март 25, 2019

Медицина и иновации

lekar4Първите двама пациенти от чакащите за белодробна трансплантация заминават за Виена на 2 април. В австрийската клиника ще им бъдат направени изследвания и след това ще се реши как да продължи лечението им. Това съобщи пред bTV здравният министър Кирил Ананиев тази сутрин.

По думите му тази възможност се появи след като през януари беше подписано споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във виенската болница.

lung cancer okСмъртността от рак в страните от ЕС намалява, съобщиха група изследователи, цитирани от AFP. В обширен доклад, публикуван в списанието „Annals of Oncology” се посочват данни, доказващи, че рискът за смърт от рак при мъжете е намалял с около 6% - от 139 смъртни случая на 100 000 души през 2014 г. до 131 на 100 000 за тази година. Същата тенденция се наблюдава и при жените – при тях спадът е с 3,6% - от 86 смъртни случая на 100 000 до 83 на 100 000 за същия период.

cataract surgery 0d027b341475ca06d5c25ca4cb477b45672d8951 s800 c85Два пъти годишно белгийският лекар Карл Клас оперира и дава констултации в столична клиника.

Светило в очната хирургия идва у нас, за да помага на български пациенти. Два пъти годишно белгийският лекар Карл Клас оперира и дава констултации в столична клиника. Защо пациентите на офталмолога го наричат магьосник обаче?

Линг ДжъпейПациентът е бил на 3000 км от опериращия го доктор
Китайски хирург изпълни първата в света мозъчна операция от разстояние, благодарение на 5G технология с пациент, който е бил на 3000 км от опериращия го доктор.

Д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си в събота, съобщават китайските медии. Хирургът е управлявал инструментите намиращи се в Пекинската болница PLAGH от клиника в югозападен остров Хайнан, който е на 3000 км. Хирургът е казал, че операцията е продължила 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е страдал от паркинсон и е споделил, че се чувства добре след революционната операция.

surgery 688380 640Защо необходимостта от донорна тъкан нараства?
Присаждане на кръстни връзки взети от донор. България е една от малкото страни в Европа, където екзотичната на пръв поглед интервенция се извършва от години. Оперираните пациенти са вече над 300. Повечето от тях са млади хора, скъсали връзките, които държат коляното стабилно при съвсем обикновено движение.

Лилия Белева разтегля кръстна връзка, когато е едва на 15, докато танцува. Следват болки в коляното при всяко движение. В продължение на 5 години, тя не обръща внимание. До миналата година.

tiger mosquito 49141 640Бразилски специалисти са разработили нов експресен тест за определяне на пренасяния от комари вирус зика, предаде ТАСС.

За теста носителят се поставя в съд със специален реагент. След това експертите определят резултатите по цвета - жълтият показва наличието на вирус, а оранжевият - отсъствието му. Процедурата отнема между 20 и 40 минути.

tv watchИзвестно е, че воденето на заседнал начин на живот може да влоши здравето. Продължителното гледане на телевизия е един от белезите на заседналия живот, но колко време трябва да гледаме, за да повлияе това негативно на сърдечносъдовата система?
Предишни проучвания свързват заседналия начин на животс с редица неблагоприятни ефекти върху здравето - затлъстяване, диабет тип 2, рак, сърдечни заболявания и преждевременна смърт.

Учените предполагат, че седенето за дълги периоди може да увреди способността на организма да регулира кръвното налягане и да намали притока на кръв към мозъка.
Те също така твърдят, че това може да повлияе на метаболизма на кръвната захар и да увеличи оксидативния стрес, което се свързва със стареенето и болестите.

554952Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че над 4,5 млн. души са загубили зрението си поради глаукома, и че този брой ще нарасне, като според някои прогнози през 2020 г. дори ще надхвърли 11 млн. души в световен мащаб. Това сподели в интервю за БТА офталмологът доц. Андрей Андреев по повод протичащите през март световни дни за борба с глаукомата.

surgery 1807541 640Екипът на доц. Людмил Симеонов от "Пирогов" е извършил уникална операция за Югоизточна Европа. Чрез нея шефът на единствената у нас Клиника по хирургия на ръката е възвърнал възможността 37-годишен мъж от София да използва пълноценно отново ръката си, съобщават от лечебното заведение.

По повод на предишно заболяване мъжът губи функциите на китката си, което рефлектирало върху възможността да използва ръката си. По време на продължителната операция, доц. Симеонов сменя увредената до крайна степен става с нова. Такава операция се прави за първи път в тази част на Европа.

Log in or Sign up