Събота, Май 25, 2019

Медицина и иновации

При рак на гърдата има случаи, в които болестта се зарвща в котите 20-30 години след като пациентите са били лекувани първоначално и са мислили, че са освободени от рака. Това явление винаги е озадачавало изследователя на Джеферсън Карен Бусард, доктор на науките. Как е възможно клетките от рак на гърдата от първичен тумор да достигнат костите, когато пациентът се счита за "чист от рак" след лечението?

Какво се случва в костите, които позволяват на раковите клетки да останат там до 30 години, живи, но в спящо състояние, само за да се събудят десетилетия по-късно? Д-р Бусард наскоро открил вид костна клетка, която може да покори раковите клетки, забавяйки техния растеж, дори при един от най-агресивните видове рак на гърдата: троен негативен.

Хората с биполярно разстройство може да са предразположени към развиването на Паркинсон според проучване публикувано на 22 май 2019 в онлайн научния журнал Nеurology.
За проучването учените са изследвали национална тайванска здравна база данни за хора диагностицирани с биполярно разстройство между 2001 и 2009 г. и които не са имали история на болестта на Паркинсон- общо 56 340 души.
Те бяха съчетани с 225 360 души от същата възраст, пол и други фактори, които никога не са били диагностицирани с биполярно разстройство или болест на Паркинсон като контролна група. След това двете групи бяха проследени до края на 2011 г.

Синтетични биолози от Университета Райс са разкодирали бактериалната чувствителност със система на "включване и задействане" (plug-and-play), която може да се използва за смесване и съчетаване на десетки хиляди сензорни и генетични резултати. Технологията има широк спектър на  приложение  в медицинската диагностика, изучаването на смъртоносни патогени, мониторинга на околната среда и др.

В проекта, продължил почти шест години, биоинженерът Райс Джеф Табор и колегите му провеждат хиляди експерименти, за да покажат, че могат систематично да пренавият двукомпонентни системи - генетичните кръгове, които бактериите използват, за да усетят околната си среда и да подслушват съседите си.

Международен консорциум от учени е анализирал гени за кодиране на протеини от близо 46 000 души, свързвайки редки промени на ДНК с диабет тип 2. 

Проучването е едно от най-мащабните по вида си и включва данни от хора от европейски, афро-американски, латиноамерикански, източноазиатски и южноазиатски произход.

От тази голяма кохорта - приблизително 21 000 индивида с диабет тип 2 и 25 000 здрави контроли - учените идентифицирали четири гена с редки варианти, които засягат риска от диабет. Данните предполагат, че в бъдеще вероятно ще бъдат идентифицирани стотици гени.
Тези гени и протеините които кодират са потенциални нови цели в медицината и могат да поведат изследователите към по-доброто разбиране и лекуване на редица болести.

Broccoli
Отдавна свързани с намаляването на риска от рак, броколите и други кръстоцветни зеленчуци - семейството, което включва карфиол, зеле, брюкселско зеле - съдържат молекула, инактивираща ген, който играе роля в многообразието от често срещани ракови заболявания при хора.


Изследователи, ръководени от д-р Пиер Паоло Падонли, директор на Центъра за онкологични изследвания и Института за изследване на рак в Израел, демонстрират, че целейки се в гена, известен като WWP1, със съставката намерена в броколи, се подтиска растежа на тумора при лабораторни животни.

Изкуствен интелект(АI) показва добри резултати в диагностицирането на рак на белия дроб, сочат резултати от проучване в САЩ, съобщи BBC. Изследователите от Северозападния университет в Илинойс и Google се надяват, че технологията може да повиши ефективността на скрининга за рак, така че туморите да се откриват на по-ранен етап, което пък да доведе до напредък в лечението.

AI ще има "огромна" роля в бъдещето на медицината, но сегашният софтуер все още не е готов за клинична употреба, казват изследователи.

dna640За първи,изследователи (от Австралийския национален университет (ANU)) показват рядката причина за генетични мутации, които са основна причина за лупус. Откритието ще промени разбирането ни за причините за болестите и потенциално ще спасява хора.

Лупусът е автоимунно заболяване, което не лекува. Той е насочен към здравата тъкан на тялото, като причинява възпаление, увреждане и болка. Досега точната причина за заболяването е слабо разбрана.Това се промени благодарение на генетичен пробив от страна на изследователите на АНУ д-р Саймън Цзян, д-р Вики Атанасопулос и проф. Карола Винуеса.

Разстройването на биологичните часовници има важна роля в експлозията от метаболитни заболявания наблюдавани през последните десетилетия, и по-конкретно- диабетa.
Днес учените разбират по-добре  как смяната ден - нощ оказва ефект върху инсулина и гликемичното управление в тялото.
Но какво знаем за замесените механизми? Как организмът синхронизира часовниците си ?

За първи път в света правят замяна на кост на крак с парче корал. Трансплантацията на кости от корали е най- новият експеримент в болницата „Ихилов“, в центъра на Тел Авив

„Защо точно корали - ме питат всички , които за пръв път се сблъскват с проблема. Просто коралите по своя строеж приличат на гъбестата човешка кост. Вече имаме богата практика в използването им в зъбното протезиране и по-точно при присаждането на зъби“, обясни Оад Шварц - директорът в научно направление за търсене на заместители на кости в болницата.

Log in or Sign up