Петък, Ноември 15, 2019

Медицина и иновации

 

В конкурса за „Иновации и добри практики в здравния сектор“ са участвали 52 проекта с изключителни достижения в медицината, от които е било много трудно да бъдат отличени най-добрите.
„Иновациите в медицината и фармацията са движещия фактор и в науката, но за нас са по-важни добрите практики. Изключително важно е да разберем гледната точка, защото се иска да намерим златното сечение, за да са доволни и пациенти и професионалисти“, заяви и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.
Специалната награди за инициатива на пациентска организация получиха

 

Оказва се, че моделите на мозъчна активност, открити в мозъка на приятелите ви, когато си мислят за вас, могат да бъдат забележително подобни на тези, които се намират в мозъка ви, когато мислите за себе си, показва проучването проведено в Държавния университет в Охайо.
Същите приятели ще имат различен модел на мозъчна активност, когато мислят за някой друг приятел, но тя съответства на тяхната представа за себе си.
„Донякъде изненадващо беше да видим близкото сходство в моделите на мозъка между индивиди и техните приятели“, заяви Дилън Вагнер, съавтор на проучването и асистент по психология.
Изследването е ръководено от Робърт Чавес, доцент по психология в Университета в Орегон. В него взимат участие 11 души, които по един или друг начин са били приятели.


В една сесия от изследването всеки участник оценява себе си и останалите 10 по различни черти на личността в писмен въпросник.
В отделна сесия 11-те участници се оценяват, докато са в скенер за магнитно-резонансно изображение
Те оценяват всеки свой приятел и себе си по 48 черти, като самотни, тъжни, студени, мързеливи, свръхкритични, надеждни, ентусиазирани, тромави, модни, полезни, умни, точни и приятни и т.н.
Проучването установява, че комбинираната мозъчна активност на приятелите, по време на оценяването, прилича много на собствена мозъчна активност на човек, когато оценява себе си.
„Това предполага, че за да възприемете точно друг човек, вашето невронно представяне на този човек - вашите модели на мозъчна дейност за тяхната идентичност - трябва по същество да съответства на модела в мозъка на тези хора, когато те мислят за себе си“, каза Вагнер.
Източник: www.psycnet.apa.org; medicalxpress.com

Кой е отговорен за източването на пари от фонда за лечение на деца?
 

Скорошно проучване изследва връзката между загуба на слуха и повишеното кръвно налягане. Авторите заключават, че хроничното излагане на шум увеличава риска от хипертония.
Според ново проучване, в световен мащаб над 600 милиона души имат работни места, които ги излагат на опасни нива на шум.
Този голям брой прави излагането на шум една от най-често срещаните опасности на работното място.

През последните години учените доказват, че излагането на шум не влияе само на слуха.
Например, някои проучвания стигат до заключението, че излагането на шум може да повлияе негативно на сърдечно-съдовата система и дори на храносмилателнатасистема.

Първата интерактивна система за холографско картографиране на аксоналните пътища в човешкия мозък създадоха изследователи от Университетското училище по медицина Case Western Reserve.
От около 20 години в болниците се използва Трактографията, която събира данни и информация чрез Ядрено-магнитен резонанс и го представя в дву- и триизмерни изображения, наречени трактограми. Чрез новата технология, наречена HoloLens Трактографията се превръща не само в истински триизмерна, но и интерактивна.

Нови изследвания сочат, че пиещите много кафе имат по-добър от здравословна гледна точка състав на чревните бактерии.
Все повече и повече изследвания разкриват ползите за здравето от пиенето на кафе. Пиенето само на една чаша може да се пребори с нездравословните мазнини, да облекчи проблеми, свързани със затлъстяването, или дори да предпази мозъка до старост.

Освен това, пиенето на най-малко три чаши кафе всеки ден може да поддържа артериите здрави и еластични, като предотвратява натрупването на калций и намалява риска от запушване.

Кафето също може да помогне за борба с диабета, като подобри контрола на кръвната захар и може да поддържа черния дроб здрав.

Но как точно кафето носи всички тези чудесни ползи за здравето, остава донякъде загадка.

 

От 13-15 ноември 2019 г. във Военномедицинска академия (ВМА) ще се проведе VII-мият международен монотематичен курс за следдипломна квалификация „Мултидисциплинарен подход при лечението на чернодробните метастази от колоректален карцином”.
Форумът се осъществява с подкрепата на Българското хирурггическо дружество и Българската асоциация на гастроентеролози, хирурзи и онколози, а участие в него ще вземат едни от най-признатите имена в световната хирургия.

Прекомерната консумация на алкохол носи много рискове, включително проблеми със сърцето и черния дроб, по-висок риск от рак и дори мозъчно увреждане.
Изследванията сочат, че има връзка между високия прием на алкохол и намаляването на бялото и сивото вещество в мозъка. Досега повечето специалисти поддържат разбирането, че консумацията на алкохол води до намаляване на мозъчния обем, но може ли този извод да е погрешен?
Наскоро екип от изследователи от Университета Вашингтон в Сейнт Луис и от университета Дюк в Дърам, Северна Каролина, проведоха проучване, което предполага, че алкохолът може да не е виновникът за по-ниския обем на мозъка.
Вместо това, резултатите показват, че както намаленият обем на мозъка, така и предразположението към консумация на по-големи количества алкохол може да има една и съща основна причина: генетичен състав.
„Нашите резултати показват, че асоциациите между консумацията на алкохол и намаления обем на мозъка се дължат на споделените генетични фактори“, казва старши автор Раян Богдан.
„По-ниският обем на мозъка в конкретни региони може да предразположи човек към по-голяма консумация на алкохол“, продължава той.

Властите в Китай одобриха лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер. Това е първото ново лекарство с потенциал за лечение на когнитивното разстройство след 17 години.
Лекарството е създадено на базата на морски водорасли и е наречено Oligomannate.

 

Хенриета Лакс умира през 1951г., едва на 31 години от агресивен рак на шийката на матката. Още докато е жива лекуващият я лекар в клиника Johns Hopkins взема клетъчни проби от здрава тъкан и от злокачественото образувание, без да я уведоми и без нейно съгласие. Когато клетките на Хенриета попадат в лаборатория на д-р George Otto Gey, учените откриват тяхната уникалност. По това време все още е много трудно да се отглеждат клетки извън човешкия организъм и в повечето случаи умират до няколко дни. Клетките на Хенриета, обаче се саморазмножават и удвояват броя си само за 24 часа и това възпроизвеждане никога не спира. Тъй като клетките са взети незаконно, д-р Gey, казва на останалите си колеги, че са на жена на име Хелън Лей и така оставя Хенриета в неизвестност.
Без нито тя, нито семейството и да са наясно клетките на Хенриета продължават да процъфтяват. Те се превръщат в първите човешки клетки живеещи извън организма и създават първата света безсмъртна клетъчна линия HeLa.

Log in or Sign up