Вторник, Ноември 30, 2021
Follow Us

МЕДИЦИНА

МЕДИЦИНА

Новият вариант на COVID-19 определено ни притеснява, не можем да кажем дали ще доминира над Делта, има такива опасения. Виждаме, че доста държави вече предприемат мерки за недопускане на неговото навлизане на територията им. Това обясни в пред БНТ  епидемиологът Христиана Бацелова.

МЕДИЦИНА

Един на всеки 10 души може да преболедува отново. Това каза пред БНТ проф. Доброслав Кюркчиев, началник на лабораторията по клинична имунология в болница "Свети Иван Рилски". Той заяви, че антителата са безспорен фактор в имунния отговор, но никой не може да каже над каква стойност те гарантират защита.

МЕДИЦИНА

Лекарствата срещу COVID-19 няма да бъдат панацея и не може да се разчита изцяло на ефекта им. Имат обещаващ ефект при по-възрастните, хронично болните или тези с поне едно придружаващо заболяване. Ефикасността им е най-висока, когато се приемат в първите дни от началото на инфекцията, до 5 дни максимум от началото на симптомите. Обсъжда се висока цена на тези медикаменти.

МЕДИЦИНА

Доказа се в множество данни, че основният риск на усложнените пациенти с ковид се води от сърдечно-съдовите усложнения. Това обясни пред БНТ " проф. Иво Петров, кардиолог и член на Експертния съвет по кардиология към министерството на здравеопазването.

МЕДИЦИНА

Уникална операция спаси 34-годишна жена, бременна в 5-и месец. Това съобщават от УМБАЛ "Св. Анна".

Бременната е приета в спешното отделение на лечебното заведение. Вечерта на 10 срещу 11 ноември тя губи говор и получва изкривяване на лицето. Опитва се да раздвижи едната си ръка неуспешно и съпругът й вика Бърза помощ.

МЕДИЦИНА

Заболеваемостта намалява плавно и убедително, определно има място за оптимизъм и това се дължи на ограниченията, които бяха предприети със зелените сертификати. Това заяви в интервю за Радио Пловдив директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Ива Христова пред БНР, като уточни, че намалението на заболеваемостта, изчислена на 14-дневна база на 100 хиляди души, е с около 30 на ден.

МЕДИЦИНА

Голямо проучване, ръководено от университета Лунд в Швеция, идентифицира протеин в кръвта, който може да предскаже диабет тип 2 до 19 години преди началото на заболяването. Изследването е публикувано в Nature Communications .

МЕДИЦИНА

Пробив в лекарствата срещу COVID-19 с прием през устата, в таблетна форма. На този етап имаме две такива молекули - едното е монопиравир, другото ритонавир. Това коментира в "Денят започва" проф. Илко Гетов, български представител в Европейската агенция по лекарствата.

МЕДИЦИНА

Децата продължават да боледуват леко. Средно тежко и тежко боледуват децата, които задължително имат и някакви други страдания, като затлъстяването, диабета, онкологични, вродени и генетични заболявания, те трябва да се тестват често и да им се налага да носят маска, заяви пред БНТ проф. Светлана Велизаровa.

Log in or Sign up