Четвъртък, Август 05, 2021
Последвайте ни

МЕДИЦИНА

МЕДИЦИНА

Рискът от заразяване с коронавирус сред напълно ваксинираните е три пъти по-малък, отколкото при неваксинираните. Това показват последните данни от проучване на компанията Ипсос и учени от Императорския колеж в Лондон.

МЕДИЦИНА

Доц. Дора Маринова, дм е специалист пулмолог с богат клиничен опит и с основни интереси в областта на интерстициалните белодробни болести, саркоидоза, обструктивни белодробни болести (астма и ХОББ) и възпалителни заболявания на белите дробове. Доктор по медицина с над 50 научни публикации като автор и съавтор в областта на белодробните болести.

МЕДИЦИНА

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. За първи път България има Национална програма за превенция и контрол, която обаче все още не е заработила на практика
Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ от 2 до 31 август. Кръвното изследване ще става в централната лаборатория на болницата в работни дни между 8:00 и 14:00 часа. Не е необходимо предварително записване.

МЕДИЦИНА

„За съжаление Делта вариантът и четвъртата вълна на Covid- 19 вече настъпва и в България, а 50 на сто от новите случаи в Софийска, Пловдивска и Бургаска област са от делта варианта“, коментира пред БНР д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив.

МЕДИЦИНА

Хората, които са се възстановили от COVID-19, са склонни да покажат значително по-ниски резултати на тест за интелигентност в сравнение с тези, които не са се заразявали с вируса, според ново изследване, публикувано в списанието The Lancet EClinicalMedicine .
Констатациите показват, че вирусът SARS-CoV-2, който причинява COVID-19, може да доведе до значително намаляване на когнитивните способности, особено сред тези с по-тежко заболяване.

МЕДИЦИНА

Някои антибиотици се оказват ефективни срещу форма на рак на кожата, известна като меланом. Изследователи от KU Leuven, Белгия, изследваха ефекта на тези антибиотици върху тумори при мишки. Техните открития са публикувани в Journal of Experimental Medicine.

МЕДИЦИНА

Ново изследване, представено на Годишната конференция на британското дружество по физиология през 2021, показва, че молекули, освободени в кръвта по време на тренировка (като малки протеини), могат да действат директно върху раковите клетки на червата, за да забавят растежа им.

Предишни изследвания показват, че редовната физическа активност намалява риска от развитие на рак на червата. Смята се, че това се случва главно, защото физическата активност може да помогне на хората да поддържат здравословно телесно тегло.

Това ново изследване показва, че физическата активност може да намали риска от рак на червата, дори ако тя не води до намаляване на теглото.

Това са предварителни констатации, но по-доброто разбиране на механизмите, свързващи физическата активност и риска от рак, ще помогне за разработването на най-ефективните програми от упражнения за предотвратяване на развитието на рак.

Това също може да помогне за разработването на лекарства, които могат да имитират някои от ползите от упражненията.

Освен това, това изследване в крайна сметка може да доведе до въвеждане на упражненията като част от стандартните грижи за хора с рак на червата и като част от скрининговите програми, което може да намали броя на хората, които развиват рак.

МЕДИЦИНА

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) описват Делта варианта на коронавируса като заразен колкото варицелата и предупреждават, че може да причини тежко заболяване, съобщават "Вашингтон пост" и други медии в САЩ, позовавайки се на вътрешен документ на CDC.

МЕДИЦИНА

При нас британският вариант все още е доминиращ. Вариантът "Делта" все още набира скорост. Към момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец-месец и половина ще се обърне тенденцията с доминиране на делта-варианта.

Log in or Sign up