NSVOK top banner

Вход

Столична община без лични и служебни коли в Деня за по-чист въздух (видео)

smog koliПарламентът ще разгледа промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух, като законодателните промени съвпадат с днешния Ден за по-чист въздух. Кметът и служителите на Столична община няма да използват личните и служебните си автомобили днес. Очаква се примерът им да бъде последван от служители на министерства, районни администрации, Народното събрание и Министерския съвет. Хиляди служители от частния сектор също са заявили, че ще се включат в инициативата. Целта на кампанията е да бъдат привлечени колкото се може повече хора, които да променят ежедневните си навици – като отказ от автомобили, разделно събиране на горими отпадъци, преминаване на екологично отопление и така да подпомогнат подобряването на качеството на атмосферния въздух.


„От миналата седмица започна масирана кампания за проверки за нерегламентирано изгаряне на открито“, каза пред bTV зам.-кметът по екологията Йоана Христова.
„Патрули на Столичния инспекторат и на районното полицейско управление са постоянно на терен, включително и през нощта. Вече имаме и първите съставени актове, но тъй като административните санкции не са достатъчни за този тип превенция, кметът Фандъкова поиска инкримининаране на изгарянето на открито, така че се надявам в скоро време това да носи и наказателна отговорност“, допълни тя.
По думите ѝ 55 000 са домакинствата на територията на София.
„Още миналата година поискахме да се въведат стандарти за дървата и въглищата. МОСВ вече има проект на този стандарт, който да влезе в сила. Надявам се скоро той да бъде одобрен”, отбеляза тя.
Заместник-кметът посочи, че другата страна на въпроса е свързана с поетапна подмяна на отоплителните инсталации.
„Имаме такава готовност, самите граждани също вече са готови да започнат този тип поетапна подмяна с безвъзмездна помощ от общината”, заяви Йоана Христова.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ВИДЕО