NSVOK top banner

Вход

Пациенти с ревматоиден артрит без лечение заради липса на скъпоструващи медикаменти

artritОтново зачестиха сигналите за липса на лекарствения продукт RoActemra (tocilizumab) в аптечната мрежа. Той се използва за лечение на ревматоиден артрит. Медикаментът се предписва по реда на чл.78 т. 2 от ЗЗО. Протоколите, които пациентите получават след дълга административна процедура, са с валидност 6 месеца, но поради непрестанните проблеми със снабдяването, някои от тях не успяват да получат полагащите им се 6 опаковки за срока на валидността на протокола. По този начин лечението им се компрометира и е неефективно.

Ревматоидният артрит е от групата на автоимунните заболявания и засяга ставите на пръстите, китките, коленете, глезените. Заболяването има системен характер и може да засегне цялото тяло, включително вътрешните органи. Ако не се лекува адекватно, то може да доведе до инвалидизация. Пациентите изпитват непрестанна болка и скованост в засегнатите стави, умора и отпадналост, които възпрепятстват нормалното извършване на ежедневни дейности.
Сигналите за липса на Ro-Actemra (tocilizumab) са от Сливен, Стара Загора, Ямбол, Пловдив, Русе.
Пациентка на 35 г. от гр. Русе ни сигнализира, че вече 14 дни медикаментът не може да ѝ бъде осигурен. Тя е на лечение с RoActemra (tocilizumab) от месец април тази година, което означава, че заради подобно забавяне на доставката няма да може да получи полагащите ѝ се 6 опаковки от лекарството и лечението ѝ ще бъде компрометирано.

Напомняме, че в подобни ситуации могат да се подават сигнали на горещата телефонна линия на МЗ на тел. 02/9301 152, 02/9301 253, 02/9301 259, както и на еmail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Лекарства