NSVOK top banner

Вход

Софтуер помага на деца с церебрална парализа (видео)

softuer bolniДеца с церебрална парализа и други увреждания проговарят чрез своите компютри. Това се случва с помощта на технология за комуникация чрез символи и погледа на децата. Днес средствата за допълваща и алтернативна комуникация официално бяха представени в София, информират от БНТ. Как работи технологията - детето поглежда съответната буква или символ, на екрана са появява текст, а компютърът го трансформира в глас. Така комуникацията се облекчава многократно. Системата е предназначена за деца и възрастни, които не могат да използват ръцете си и не могат да говорят. Така те имат възможност да се развиват и да учат.

Според заместник-министърът на образованието Деница Сачева през следващите две години ще се инвестира в дигитализация на образованието и пилотно в училищата ще бъде въведена и тази технология.
„Малко са децата все още, които ползват тези технологии, основно в специализираните центрове за деца със специална образователна подкрепа. Това, което бихме искали да направим, е поне тези деца, които са в общообразователната система, поне те да имат достъп до тези технологии в рамките на следващите две години. Търсим допълнително финансиране по линия на европейските програми, имаме предварителни разговори с европейската комисия и се надяваме това да бъде възможно наистина в следващите две години“, обясни тя.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти ВИДЕО