NSVOK top banner

Вход

Четирима фелдшери се грижат за пациенти в 38 сандански села (видео)

lek chantaОбщина Сандански осигури в 38 села фелдшери, които да посещават местните жители и да извършват безплатни медицински прегледи. Идеята е до няколко години във всички отдалечени и трудно достъпни населени места в общината да има здравни услуги за възрастните хора, съобщават от БНТ. В момента четирима фелдшери посещават хората според предварително изготвен график три пъти месеца. В Хърсово живеят около 150 души предимно възрастни хора, които са принудени да пътуват до Сандански, ако няма фелдшер в селото. Казват, че се чувстват спокойни, когато има кой да ги прегледа.

„Они, ако не са, сме загинали. Къде от тук ке идеш до Сандански. Разноски, с 200-250 лв. пенсия. Тук като довадат, е друго“, казва Димитър Смолецов.
Често на фелдшерите им се налага да поставят и инжекции, затова носят винаги със себе си лекарства от първа необходимост. За няколко села отговаря един фелдшер, който пътува с автомобил, осигурен от общината.
„Те имат нашия телефон, дори и да се намирам в друго село, в Хърсово или Враня, оставам там хората и отивам на спешен случай“, обяснява фелдшерът Владимир Везенков.
От община Сандански казаха, че имат идея да изградят социална аптека. В нея всички, които имат ненужни медикаменти, ще могат да ги оставят и те да се ползват от хора, които нямат възможност да си закупят. Общината също ще купува лекарства.
Вижте подробности във видеото:

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!