NSVOK top banner

Вход

Система срещу загуба на коса при онкоболни вече е достъпна и у нас

s maKosopadЗагубата на коса (алопеция) е сред най-тежко приеманите странични реакции от пациентите с рак, които се подлагат на химиотерапия в битката с болестта. Алопецията е една от стигмите на рака - тя разкрива каква е диагнозата на болния, отнема чувството на пациента за дискретност и пълноценно съществуване в ежедневието, дори когато не е на терапия. Проучвания показват, че 8% от онкоболните в световен мащаб отказват да се подложат на животоспасяваща терапия заради страха от загуба на коса. Но има начин пациентите да запазят напълно или частично косата си и да имат някаква степен на контрол по време на лечението с химиотерапия.

От началото на октомври тази година това е възможно и у нас благодарение на системата за охлаждане на скалпа Paxman! Първата такава модерна система е на разположение в Клиниката по химиотерапия към МБАЛ Сердика в София и вече има пациенти, които са избрали с нейна помощ да се противопоставят на загубата на коса.
Системата за охлаждана на скалпа Paxman се използва за превенцията на косопад при солидни тумори след химиотерапевтично лечение. Разработвана и тествана над четвърт век, тя притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и комфорт за пациента.
Може да се прилага при лечение на различни видове рак с утвърдени режими лекарствени комбинации. Системата Paxman се състои от компактен апарат, съдържащ охладител, който циркулира през специално проектирани охлаждащи шапки. Линиите с охладител използват за опора издигнато, регулируемо рамо, което предоставя максимален комфорт на пациента. Охлаждането причинява вазоконстрикция на кръвоносните съдове, което води до намаляване на притока на кръв с 20 до 40%. По този начин се намалява количеството на химиотерапевтично лекарство и скоростта му на разпространение в плазмената мембрана на космените фоликули. Процедурата не се покрива от НЗОК, но дава възможност на пациента за контрол, запазване на личното пространство и по-позитивно отношение към терапията.
Производителят на модерния метод срещу загубата на коса е базиран във Великобритания. В света има инсталирани над 3000 охлаждащи системи, с които са лекувани над 100 000 пациенти в 35 различни държави. През 2017 г. системата получи одобрение и регистрация за ефективност и безопасност от Американската агенция по безопасност на храните и лекарствата.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Маркирана като Пациенти Онкология
Въвеждане на коментар... Коментарите ще се опреснят след 00:00.

Бъдете първият коментирал тази статия.

Кажете нещо тук...
Впишете се с ( Регистрация ? )
или изпратете като гост