NSVOK top banner

Вход

БЛС и болничните асоциации искат промени във внесените закони

blsБългарският лекарски съюз, заедно с болнични сдружения са изготвили съвместна декларация, адресирана до Бойко Борисов, Цвета Караянчева, Кирил Ананиев, Менда Стоянова и Даниела Дариткова, с която настояват за промени във внесените за обсъждане в Парламента пакет от закони. Текстът е съгласуван с всички официално регистрирани болнични сдружения – държавни, общински и частни.
Предлага се да се премахне възможността за прехвърляне на суми от параграф в параграф, така че гласуваните веднъж средства по пера, да бъдат използвани само и единствено за обезпечаване дейността по направление. По този начин се цели да се избегне възможността пари първоначално планиране за медицински дейности в последствие да се насочват за лекарства или други разходи, където обичайно има преразход спрямо планираното.

НПО също подкрепи пълната демонополизация по холандския модел

npoНационалната пациентска организация изрази подкрепа за модела на реформа, включващ пълната демонополизация на НЗОК. В писмо изпратено до работните групи в министерството на здравеопазването се казва:
„След като се запознахме и обсъдихме предложения от Асоциацията на българските застрахователи идеен проект на алтернативен (трети) модел на здравна система и стъпвайки на него приложено изпращеме негов вариант, който да бъде дискутиран на следващото заседание на работната група.

Пациенти с ревматоиден артрит без лечение заради липса на скъпоструващи медикаменти

artritОтново зачестиха сигналите за липса на лекарствения продукт RoActemra (tocilizumab) в аптечната мрежа. Той се използва за лечение на ревматоиден артрит. Медикаментът се предписва по реда на чл.78 т. 2 от ЗЗО. Протоколите, които пациентите получават след дълга административна процедура, са с валидност 6 месеца, но поради непрестанните проблеми със снабдяването, някои от тях не успяват да получат полагащите им се 6 опаковки за срока на валидността на протокола. По този начин лечението им се компрометира и е неефективно.

Предложение: Общественополезен труд след лечение без здравни осигуровки

romiАБВ поиска регламент за лечение на граждани, които не са плащали здравни осигуровки. Лидерът на партията Румен Петков коментира, че по неофициална информация 80% от тях са роми, информират от Дарик.
"Това са десетки хиляди хора, които ползват лекарската услуга без да са плащали здравни вноски. Нашето предложение е въвеждане на регламент след тяхното оздравяване и изготвянето на програми в общините и отделни звена на държавните структури, където те да полагат обществено полезен труд", заяви Петков.
"Такива програми имаше в Министерството на труда и социалната политика, част от тях са изчерпани, но това е начин тези хора да бъда ангажирани с полагането на труд“, припомни още той.

Ивет Лалова отново е лице на кампанията „Открито за диабета“ (видео)

Lalova diabetИменитата ни спринтьорка Ивет Лалова заяви пред БГНЕС, че всеки път, когато може, промотира ползите от спорта и здравословното хранене и това я е накарало да се включи в кампанията „Открито за диабета“. В столично заведение тя приготви любимата си закуска, подходяща както за балансиран начин на живот, така и за хора с диабет. За четвърта поредна година тя е лице на кампанията. Менюто включваше бъркани яйца с гарнитура от маслини и моркови.
„Като лице на спорта през последните години, много държа и на детския спорт и неговото развитие. Надявам се с тези инициативи да съм пример за подрастващите“, отбеляза спортистката.

ВМА обучава хирурзи от Югоизточна Европа

Vladov operВМА ще обучава лекари от България и Югоизточна Европа, благодарение на създадения единствен по рода си в региона Международен референтен център. Млади специалисти и специализанти ще имат възможността да усвоят всички иновативни техники, преминавайки курсове в Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия и Клиника по ендоскопска хирургия, съобщават от здравното заведение. Придобитата напоследък все по-голяма известност на екипа на професор Никола Владов в международен план привлече вниманието на фирма „Джонсън и Джонсън”, която участва активно в обучителния процес на партньорите си с цел усъвършенстване на тяхната квалификация и добрата медицинска практика, с последващите ползи за пациентите.

Днес отбелязваме Международния ден на незрящите

slepiНа 13 ноември светът отбелязва Международния ден на незрящите и Световния ден на добротата. Двата дни са съвместени на една дата не случайно, а защото са свързани помежду си. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а добрите хора изпитват вътрешна потребност да помагат на нуждаещите се. 13 ноември е обявен за Международен ден на слепите хора от ООН през 1946 г. - рождената дата на френския благородник Валентин Аюи, който полага основите за световното обучение на слепите и основава в Париж първия в света интернат за слепи.