NSVOK top banner

Вход

Едва десетина депутати отидоха при майките на хора с увреждания

deza uvrejdaniaОт 240 народни представители едва десетина се отзоваха на поканата на протестиращите майки на деца с увреждания за среща пред парламента. Майките поискаха от депутатите ясен ангажимент за приемането на трите закона - за личната помощ, за хората с увреждания и за социалните услуги, предаде БТА, цитирана от 24 часа. Пред парламента е поставен брояч, който отброява времето до 1 октомври - срок, поставен за реформата. Законът за личната помощ вече е внесен в НС и е припознат от две парламентарни групи, Законът за хората с увреждания е на етап обществено обсъждане, а до 15 октомври се очаква да има и готов Закон за социалните услуги, който трябва да бъде публикуван за обществено обсъждане.

Скрининг за туберкулоза в цялата страна от 25 септември

tuberkulozaЗа трети път през 2018 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата във всички областни градове на страната. Кампанията „Седмица на отворените врати” стартира на 25 септември и ще продължи до 28 септември, съобщават от здравното министерство. Инициативата се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Ежегодната проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност за заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.

Частните болници се обявиха за пълна демонополизация на здравното осигуряване

doc hosp privНационалното сдружение на частните болници разпространи декларация, в която се обявява за пълна демонополизация на здравното осигуряване. От сдружението приветстват инициативата на здравното министерство да започне дискусия за реформа на здравноосигурителния модел и заявяват, че пълната демонополизация е в интерес най-вече на потребителите на медицинска помощ, а внедряването му носи значите;лно по-малко рискове за управлението на здравната система Ето и пълният текст на ДЕКЛАРАЦИЯТА:
В началото на месец септември министърът на здравеопазването Кирил Ананиев започна обсъждане на два модела за реформа на здравното осигуряване. В единият от тях се предлага въвеждане на задължително допълнително застраховане на гражданите, а в другият извършване на пълна демонополизация на здравното осигуряване. Финансовият министър Владислав Горанов официално се обяви за пълна демонополизация.
Ние, представителите на лечебните заведения за болнична помощ сме удовлетворени от инициативата за реформа. Имали сме възможност и друг път да изразим нашата позиция за пълна демонополизация на здравното осигуряване.
Това ще даде възможност на потребителят да избира измежду лечебните заведения, така и измежду предложенията на различни здравноосигурителни фондове. Лечебните заведения от своя страна също могат да избират с кои здравни фондове да имат договорни отношения.

Личните лекари предлагат промени при изписване на медикаменти

lekar pismoОт Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) са изпратили официалното си становище до здравното министерство, БЛС и ресорната комисия в парламента относно Наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която Министерството на здравеопазването представи за обществено обсъждане. В него от сдружението предлагат редица промени, свързани с работата на личните лекари. Те настояват за промяна на срока на валидност на специална рецепта, който е 7 дни от датата на издаването ѝ и предлагат той да бъде 30 дни от датата на издаването на рецептата.

Пациенти умират от рак след трансплантация на органи от болен донор

transplantОКТрима европейци са починали от рак, след като са получили органи от един донор. Четирима пациенти заболели от рак на гърдата години след трансплантацията, като трима от тях вече са починали. Донорът е 53-годишна жена, починала от инсулт през 2007 г., съобщава Си Ен Ен, цитирана от 24 часа. На реципиентите са били присадени нейните бъбреци, бял и черен дроб и сърце. Четвъртият заболял е оцелял след премахване на трансплантирания бъбрек и продължително лечение.

Агресия срещу спешен екип, нападателят се укрива

agresiaЗа проявена агресия към спешен екип са сигнализирали в Шесто РУ - Пловдив вчера към 14 часа от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Линейка била изпратена на адрес на ул. „Шумен“ в кв. „Столипиново“ за оказване на медицинска помощ на болна жена. Още с пристигането им лекарят и шофьорът били посрещнати с обиди и заплахи за убийство от 37-годишния съпруг. Мъжът от ромски произход продължил със застрашителното си поведение към медиците и по време на прегледа, а при тръгването им нанесъл удар по специализирания автомобил.

Международният фестивал „София 2018” в подкрепа на хора в будна кома

festivalПо случай празника на София в Зала 1 на НДК се проведе осмото издание на Международния фестивал за поп и рок музика „София 2018”. Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община и Културната програма на Министерството на културата за 2018 год. И тази година „София 2018” подкрепя Националната благотворителна кампания „Нека бъдем по-добри“ за изграждане на Център за лечение и рехабилитация на хора, пострадали при инциденти и хора в състояние на будна кома с помощта на Българския дарителски форум.