Събота, Февруари 04, 2023
Follow Us

Национално представената пациентска организация Сдружение за развитие на Българското здравеопазване настояват за реформа на първичната медицинска помощ в писмо до Народното събрание, което цитираме дословно:

До организаторите на Кръгла маса „Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в Република България“, която ще се проведе в Народното събрание

Уважаеми госпожи и господа,
Сдружение за развитие на Българското здравеопазване благодари за поканата за присъствие на Кръгла маса „Проблеми, предизвикателства и възможни решения в първичната извънболнична медицинска помощ в Република България“.
Благодарим, но няма да присъстваме. Ние разбираме „Кръглата маса“, като място, на което различни хора участват равнопоставено в дискусия.
От дневния ред разбираме обаче, че пациентите не са равнопоставени участници в кръглата маса, а са поканени да слушат презентациите на представители на различни институции. В дневния ред не е предвидено нито един представител на пациентите, на която и да е пациентска организация, да направи презентация или изрази становище по темата. Това е неприемливо, въпреки, че не е кой знае каква изненада. Свикнали сме да бъде игнорирани, бидейки перманентно извън дневния ред на здравната политика.
Това, че не сме в дневния ви ред, не означава, че нямаме мнение. Имаме мнение по този и други въпроси на здравеопазването.
Нашето мнение е не по-малко важно от това на представителите на институциите. Важно е, не само защото, тези представители идват и си отиват, а ние оставаме, с нашите заболявания. Важно е защото нашите страдания, произтичат не само от болестите, но много често за съжаление и от лошата организация на здравната ни система. Нашето мнение е важно, защото в крайна сметка здравната система се изгражда, заради пациентите, а не заради медиците. Важно е защото ние пациентите не сме само ползватели на медицинска помощ, но и заплащаме за нея.


За първичната извънболнична медицинска помощ е говорено много. Този път ще си спестим критиките към личните лекари. Оставяме дългите, повтарящи едно и също анализи. Ще пристъпим направо към конкретни предложения за промяна. Те са следните:
Ние, пациентите искаме да има повече лични лекари, особено в отдалечените от големите градове селища.
Ние пациентите искаме личните лекари да не са диспечери на направления. Искаме да имат повече права, но и повече отговорности, в диагностиката и лечението, да имат работеща система за продължаващо обучение и повишаване на квалификацията.
Ние пациентите искаме веднъж за винаги да се уреди въпроса с 24 часовото осигуряване на първична и неотложна медицинска помощ и да се сложи край на лутането в търсене на лекар и лечебни заведения през нощите и в почивните дни.
Ние пациентите искаме да можем да сменяме личния си лекар по всяко време, а не веднъж на 6 месеца, както е сега.
Ние пациентите искаме да се сложи край на унизителното и за лекаря и за пациента заплащане на мизерни потребителски такси.
Ние пациентите искаме правна регламентация на телемедицината.
Това, което искаме не е много, не струва много и може да бъде осъществено в кратки срокове. Вие, бидейки ръководители на държавни институции и съсловни организации би трябвало най-добре да знаете как да се осъществи.
В такава реформа можете да разчитате на нас. Можете също да разчитате, че няма да спрем да настояваме, докато не се осъществи, защото нямаме друг избор. Ако за вас е въпрос на престиж или друго, за нас е въпрос на живот!
Приемете нашите най-добри пожелания.


Боряна Ботева – Председател на СРБЗ

ПП Смятаме, че мнението ни по тези въпроси е важно не само за кръга на поканените, но и за всички наши сънародници, за това писмото ни до вас, ще бъде разпространено и до медиите.Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коментари

0
Илиян Славчев
Yesterday
Има Закон и там е постановено : „зачитане правата на пациента“!
Не мисля, че има какво да се говори повече!
Пациента трябва да получи „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ .
Както и „ясна и достъпна информация за здравословното му състояние и методите за евентуалното му лечение“!
Остава власт имащите да си свършат работата!
Кактосе вижда тя не емалко! Но след 30 години заобикаляне на темата, тя просто трябва да се разреши!
Това е вписано в Закона за Здравето още през 2008 година!
Like Like

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up