Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

В навечерието на Коледа, депутати от партия ГЕРБ и от партия Продължаваме промяната са внесли в Народното събрание общ законопроект за изменение на Закона за здравето – подписан е от Асен Василев, Костадин Ангелов, Кирил Петков, Лъчезар Иванов и още неколцина.

По принцип не е невъзможно политически противници да постигнат съгласие по дадена тема. Обикновено това са теми, по които има национално съгласие, като влизането ни в Шенген, приемане на общата европейска валута и др.
В този случай, обаче темата на общия законопроект предполага различия между партии едната от които има претенции да бъде дясна, а другата лява. Да видим.
Предложенията са три, а две от тях са съществени и заслужават внимание.
ГЕРБ и ПП предлагат минималните възнаграждения на медиците в лечебните заведения със закон да се обвържат с тези от Колективният трудов договор в отрасъл здравеопазване. Разбира се те и сега са обвързани, но не насилствено. За това се нарича договор – доброволно съглашение на две или повече лица.
Освен, че противоречи на Кодекса на труда, предложението нарушава и конституционният принцип за свободната стопанска инициатива.​
Възнагражденията на персонала са пазарни величини, които се договарят свободно между работник и работодател. Намесата на държавата за уравняването им на едно или друго ниво, означава, че едни лица ще получат по-голямо възнаграждения от отреденото им от пазара. Тъй като средствата за възнаграждения във всяка фирма са крайно число, необоснованото увеличение заплатите за част от персонала, води неизбежно до необосновано намаление на заплатите за друга част. Вносителите от ГЕРБ и ПП претендират в мотивите си, че така се постига справедливост, но всъщност е точно обратното. Справедливо е който работи повече и по-добре, да получава повече. Ако всички получават еднакво минимално възнаграждение, то това е еднакво несправедливо, както към добре работещите (които са несправедливо ощетени), така и към тези, които не работят добре (които са несправедливо облагодетелствани). Този начин на преразпределение на благата не е непознат исторически. Познат е като социализъм.
Няма спор, че в лечебните заведения има огромна ножица при възнагражденията на персонала. Причината за това, обаче не е, защото „лошите работодатели“ не дават пари на „добрите работници“, каквото скрито внушение съдържа предложението на ГЕРБ и ПП. Причините за това са непазарното ценообразуване, непазарното държавно лимитиране на предлагането на медицински услуги и непазарната подкрепа на едни за сметка на други специалисти. С две думи – прекомерната държавна намеса и ограничаването на конкуренцията. Следователно решението трябва да се търси в дерегулация и стимулиране на конкуренцията, а в проекта на ГЕРБ и ПП се предлага точно обратното. За това приемането му не няма да го реши, но ще доведе до нови проблеми, включително и загуба на работни места.Второто предложение на ПП и ГЕРБ е държавата да дава субсидия за цитирам: „приоритетни лечебни заведения за болнична помощ, които осигуряват дейности от основния пакет“. В тази дефиниция попадат всички болници, а критерии в законопроекта не са посочени. От мотивите на вносителите разбираме, че имат предвид областните болници, които имали нужда „предвид невъзможността им да постигнат необходимите нива на заплащане (на персонала)“.
Възниква въпросът, само те ли не могат?
Ако само те не могат, как другите могат?
Обратно, ако всички не могат, защо ще субсидираме само тях?
Това предложение нарушава няколко конституционни принципа - за свободната стопанска инициатива, за гарантиране на еднакви правни условия за стопанска дейност на всички юридически лица, за предотвратяване на нелоялната конкуренция. Субсидирането на част от участниците на пазара не предотвратява, а създава нелоялна конкуренция.
Да дадеш субсидия на едни участници в пазарното съревнование означава да едни да получат повече блага, не защото са вложили повече труд, знание и старание, а защото са предпочетени от този, който разпределя общото благо.
Във всички случаи на държавна намеса, последиците са лоши и за тези, които са ощетени и за тези, на които са облагодетелствани, защото това демотивира и едните и другите. Най-потърпевши от всички са потребителите, защото в държавно регулираната икономика витрините са празни, а доколкото има стоки и услуги са некачествени. Такава беше икономиката на социализма.
Разбира се ГЕРБ и ПП не ни предлагат социализъм в завършен вид, но определено предложенията са стъпки по пътя към него. Множество такива малки стъпки и без да се усетим ще сме извървели целия път. Път, който води до икономическа несвобода, „Пътят към робството“, както го определи Хайек.
Д-р Стойчо Кацаров


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


Каква е причината за липса на лекарства?
Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коментари

0
Илиян Славчев
Yesterday
Лекарите вече си свършиха работата! Че се говори и за заплащането!
Според Закона цза здравето може би и половината от тях нямат право да практикуват тази професия, защото не могат да отговорат на основните изисквания постановени от този Закон!
Болшинството лица и атрибутите от чл. 190 ал. 1 не съответстват на основния критерий постановен от т.1 и т. 4 от ал. 2,от чл. 81 от Закона за Здравето. - като принцип! И формулирани и като права на пациента в т. 1, т. 3 и т. 8 от ал. 1 от чл. 86 от същия закон.
„своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“ и „зачитане правата на пациента“
Което говори за противоконституционност на текста в този член. С което разни лица с разна квалификация несъответстваща на основния регламент на този Закон отнемат конституционните права на пациента!
Което изглежда е проблема на Здравеопазването Тук.
А не регламентирането на заплащането.
Like Like

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up