Петък, Февруари 03, 2023
Follow Us

Законопроект на ПП ГЕРБ, внесен в Народното събрание създава правна възможност за субсидиране на болниците със смесено държавно и общинско участие

– това са 27-те областни болници, намиращи се във всеки един от областните градове на страната. Не е тайна, макар да са със смесено държавно и общинско участие областните болници са изцяло под контрола на държавата, която е мажоритарен собственик – първоначално на 51% от акциите, а в последствие след множество увеличения на капитала достигна в повечето болници дял от 70-80. Това позволява на държавата, чрез министъра на здравеопазването да контролира изцяло въпросните болници, в това число назначението и уволнението на изпълнителните директори и членовете на бордовете, провеждането на обществените поръчки, финансите и т.н.Одържавяването на тези болници, направено със Закона за лечебните заведения и беше обявено за противконституционно с решение Решение № 11/21.05.2001 г. по КД № 18/2000 на КС. Тъй като решенията на Конституционният съд нямат обратно действие, преобразуваните бивши районни болници останаха със смесена държавна и общинска собственост, вместо да са 100% общинска собственост, както определи КС.
Предложеният от ГЕРБ законопроект, с който се създава правна възможност да се финансират избирателно лечебни заведения, обособени според собствеността им, също противоречи на Конституцията. В нейния чл. 19 ал. 2 се казва:
„(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.“
Проектът на ГЕРБ нарушава този основен принцип, защото създава различни правни условия за стопанска дейност на юридическите лица – лечебни заведения за болнична помощ, според формата на собствеността им. Той създава условия за нелоялна конкуренция и не защитава потребителя. Потърпевши на нелоялната конкуренция ще най-вече общинските болници. Те се конкурират с областните болници за избора на пациентите, а също така за привличането на добри лекари, медицински сестри и друг медицински персонал в региона. Ако законът бъде приет, то държавата ще финансира допълнително областните болници. Това ще им позволи да подобрят финансовите си резултати, да увеличат възнагражденията на персонала и по този начин да привлекат на работа добрите специалисти от общинските болници. В близко бъдеще, това може да доведе до закриване на отделения и дори на цели болници, заради липсата на специалисти и медицински персонал. В следствие на това ще се ограничи конкуренцията в региона, от което потърпевши ще са потребителите на медицинска помощ – пациентите.
Закриването на общинските болници е цел на ГЕРБ от нейното създаване. Още в 2010 година те направиха опит административно да закрият общинските болници, което доведе до масови протести в страната. В следващите години, последователно ГЕРБ изменяше нормативната уредба така, че парите да се насочват към големите държавни болници. Основни инструменти за пренасочване на средствата бяха освен преки субсидии, въведените с медицински стандарти нива на компетентност, лимитите на болниците и Националната здравна карта.
Тъй като проектът на закон е правно неиздържан и необоснован от организационна и управленска гледна точки, то вероятно предлагането му е свързано с предстоящите избори и възможността да се повлияе на резултата в областните градове.
Законопроектът е подписан от Костадин Ангелов, Деница Сачева, Лъчезар Иванов, Кирил Ананиев и още неколцина народни представители.


Хареса ли ви тази статия? Ако искате да не пропуснете някой от нашите анализи и коментари, можете да се абонирате за нашия седмичен бюлетин, като въведете имейл адреса си тук.


 

Каква е причината за липса на лекарства?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up