Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Преди няколко дни бивш министър и директор на болница, сега депутати от ГЕРБ Ангелов и Балтов, в активност от парламентарната трибуна, решиха че д-р Кацаров е извършил престъпление – не направил нещо, което се дължи по закон, ако е избран за министър. Именно, да напусне управлението на НПО, на което е председател на УС. Това на мен ми е ясно, че не е вярно. Направил e всичко както изискват законите! За тези си думи и действия депутатите, застанали зад имунитета си обидиха и организацията Център за защита правата в здравеопазването - ЦЗПЗ, на която съм член и не съм ползвал от нея почти нищо, а съм създавал, в обществена полза.

Народните представители, Ангелов и Балтов, заедно с отговарящата на техните въпроси министър Сербезова обвиниха д-р Кацаров, че с ЦЗПЗ имал, видите ли и система за външна оценка на лабораториите, и така участниците в нея, били зависими от министъра.
Поне единия е бил министър и много добре знае, че по този начин трупа политическо говорене и хвърля необосновани хули върху тези, които сме създали системата за външна оценка на качеството, обвинява ни в печалбарство и с остатъчния си авторитет, може би се опитва да ни дискредитира.
Като вносител на идеята за създаване на такава система за външна оценка на качеството на лабораториите - НСВОК към ЦЗПЗ, категорично протестирам срещу направените внушения, както към д-р Кацаров, така и към създалите на системата.Без такива системи в ЕС не може да се функционира нито една система на здравеопазването, все някой следва да я е създал! Системата задължително трябва да е независима, тоест да е организирана от независим от МЗ или от болници или професионални организации. Всичко това Ангелов и Балтов го знаеха, прекрасно при говоренето си.
Нищо престъпно, нито нередно, нито крито не сме направили, аз и моите колеги-консултанти в ЦЗПЗ. Никога досега не съм правил, каквито и да е професионални действия, които дори да имат и сянка на съмнение. Нито моите колеги-консултанти и участници в НСВОК при ЦЗПЗ. Колко е добра системата може да се оцени от участниците. Само едно е сигурно, проблемите в нея са много по -малко отколкото в преди това съществуващата. Вече 8 години работи професионално, така работим и ние, а системата е РАЗХОДОРИЕНТИРАНА. Тоест е без печалба! Повечето такси даже в държавата ни, ръководена от ГЕРБ не са!
И не на последно място – тя е наш , професионален проект, създаден без външно или еврофинансиране! Ангелов и Балтов , така никога не са създали нещо , те бяха или през фондации или са с еврофинансиране, със съмнителна полза проекти при дейностите си като директори на болници и министър. Ние не!
Нелепо е сега да са ми народни представители, и на всичко отгоре, надменно да обиждат мен и колегите ни! Професионалисти в тази област не са и никога няма да станат, но ние ще останем и следва да поясним, че в ЦЗПЗ няма печалбарска група, а професионална секция по оценка на качеството на работата по клинична лаборатория! Както и да защитим достойнстовото си!
Д-р Георги Тодоров, лабораторен лекар! 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up