Вторник, Ноември 29, 2022
Follow Us

Специалистите по обща медицина да преглеждат, но без фиксирането на пациенти към само един личен лекар. Премахване на капитационната форма на заплащане за извършване на редовните медицински прегледи и замяна на „първичния и вторичен преглед” с „амбулаторен случай”, при който да се отчита не прегледа, а успешно проведеното амбулаторно лечение са идеите за промяна в извънболничната помощ на управляващите, лансирана миналата седмица от председателя на здравната комисия в Парламента доц. Антон Тонев.
Заместник председателят на Българският лекарски съюз д-р Николай Брънзалов изразява несъгласието на съсловието с предлаганата реформа.

„Да, имаме проблеми, но нещата трябва да се обмислят добре и да се види кога и как промените да бъдат въведени. „В капитацията влизат 180 дейности. Ако тя бъде премахната, дали ще излезе сметката?“, попита зам.-председателят на БЛС.
При добрия лекар, който се старае и който провежда надлежно прегледи, има и най-голяма опашка, а пред съседния кабинет няма никого. Те ще изчакат ли реда си при тези, които преглеждат надлежно или просто ще влезе в съседния кабинет, за да я получат? Тези два прегледа еднакви ли са? Като аргумент д-р Брънзалов посочва и незавършеното електронно здравеопазване.Пациентска организация „Заедно с теб“ изрази позиция, че промяната крие риск за Спешна помощ. Другите пациентски организации не са обявили публични позиции до сега.
Предложението на управляващата коалиция по същество приравнява специалистите по обща медицина с всички останали. Премахването на капитацията ще даде възможност на пациентът да избира лекар всеки път, когато има нужда от преглед, а не веднъж на 6 месеца, както е сега. Отчитането на амбулаторен случай, а не на отделен преглед, както е сега, обвързва заплащането с резултата. Предложенията в съвкупност са стимул за конкуренцията и може да подобрят качеството на амбулаторната помощ.
Проблем на реформата може да се окаже контролът върху отчитането на прегледите, тъй като с премахването на капитационното заплащане, отпада и ролята на gatekeeper, която имаха до сега личните лекари.
За сега не е ясно дали предложението на доц. Тонев е част от цялостен план за реформа на здравната система и дали се подкрепя от всички партии от управляващата коалиция. Министърът на здравеопазването също не е изразил позиция до този момент. 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коментари

0
member
8 months ago
Ще спрат да преглеждат по телефона. Ще им се наложи да се борят за всеки пациент иначе няма кинти. Сега си ги получават наготово.
Like Like

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up