Сряда, Юни 29, 2022
Follow Us

Имуновенин или Human normal immunoglobulin е лекарствен продукт, съдържащ човешки имуноглобулини. Съдържа антитела, каквито се намират и във Вашата кръв. Антителата помагат на организма да се бори с различни инфекции. Имуновенин-интакт 5% IgG и подобни на него продукти се използва за лечение на редица заболявания, свързани с имунен дефицит, като Синдром на вродения имунодефицит, Синдром на Гилен-Баре, болест на Кавазаки и др. Получава се след обработка на кръв. В България се произвежда от държавната фирма Бул Био - НЦЗПБ ЕООД, под наименованието Имуниглобулин интакт.

Извън описаните в Кратката характеристика заболявания, се прилага широко с много добър ефект при пациентите със системен лупус. 
Тези заболявания, получават се с много добро подобрение при лечението с "Имуновенин", тъй като той изпълнява ролята на имуномодулатор и в някои случаи се оказва единственото лечение, което може да се приложи при тези пациенти. И другият вариант при нас е, че тези пациенти са болни и от редица инфекции, които не позволяват да приложим имуносупресивно лечение. Поради тази причина единственият начин, за да можем да ги лекуваме правилно и пълноценно, е да прилагаме "Имуновенин", заяви проф. д-р Румен Стоилов, който е ревматолог в клиниката по "Ревматология" към УМБАЛ "Св. Иван Рилски".
Пациентите с лупус, обаче сами заплащат за лечението си. Цената беше поносима, до месец април 2021 година, когато в края на мандата на правителството на Бойко Борисов, държавната фирма Бул Био - НЦЗПБ ЕООД със съдействието на тогавашният здравен министър  Костадин Ангелов, използват празнина в нормативната уредба и повишават цената на лекарството няколко пъти. 
Сега една опаковка се продава на цена от 320 лева. При пациентите със системен лупус, се налага да се поставят няколко опаковки при влошаване на състоянието, което може да се случи 5-6 и повече пъти в годината и няма алтернативно лечение. 
Повишаването на цената нямаше да е драматично за болните, ако НЗОК реимбурсираше медикамента, поне частично. Въпреки, че има безспорен ефект и понякога приложението му е животоспасяващо, това не е така. Причината е, че лечението на системен лупус не е включено в кратката характеристика на лекарствения продукт.  За да стане това, държавната фирма Бул Био - НЦЗПБ ЕООД, трябва да проведе клинични изпитвания, но тя не желае да го направи. 
В резултат, пациентите с лупус, заплащат стотици, а някои и над хиляда лева на всеки няколко месеца за да живеят. 
За да реши проблема на болните, служебното правителство изготви проект на закон за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които да дадат възможност по изключение, такива продукти да се заплащат изцяло или частично от бюджета. За влизането в сила на тези промени, обаче беше необходим работещ парламент, който да ги приеме предложеният законопроект. Практика е всяко ново Правителство да прегласува проекти на закони, които не са били изготвени от него. Този законопроект, обаче така и не стига в народното събрание. На 18.02.2022 г. на парламентарен въпрос защо МЗ се бави, зададен от народния представител Джевдет. Чакъров, министърът на здравеопазването Асена Сербезова отговаря, че има много постъпили предложения по време на общественото обсъждане, включително и от пациенти с други заболявания освен Лупус и уверява народните представители, че министерството ще разгледа всички тези предложния и ако са необходими още промени ще ги представи за ново обществено обсъждане. 
От този отговор, съобщен убедително, по нищо не личеше, че новите здравни власти всъщност възнамеряват тихичко да отхвърлят целия законопроект и с това да затръшнат вратата на промяната за пациентите с лупус като  им отнемат за пореден път надежда за достъп до безплатно лечение. 
След няколко запитвания от страна на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ) защо се бавят процедурите по придвижване на законопроекта, министерството на здравеопазването, от отговор изпратен до организацията миналата седмица става ясно, че на 25. 02. 2022г., ръководството на ведомството е взело решение да не внася проекта на закон за допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина в Министерски съвет. Това става само седмица след, като с широка усмивка и уверено проф. Сербезова отговори в народното събрание, че законът ще бъде внесен. Очевидно забравила вече за постъпилите предложения, както и за нуждите на пациентите.

От ОПРЗБ коментираха решението ѝ така:
„Възмутени сме  от бездушния, протоколен отговор от страна на институция, която трябва да гарантира здравето и живота на българските пациенти. В отговорът, който получихме от Министерство на здравеопазването няма дори намек  за каквото и да било намерение или  заинтересованост да бъде намерен работещ механизъм, за да бъде осигурено лечението на пациентите с диагноза системен лупус с човешки имуноглобулини. В писмото им  няма нито аргументи, нито обяснения – очевидно не смятат за необходимо да обясняват на пациентите защо отхвърлят единствената им възможност да получат достъп до безплатно лечение.“
Можем само да гадаем какви са мотивите за отказа да се придвижи процедурата по приемане на закона, след като е бил извървяна по-голямата част от пътя. Дори да предположим, че нещо смущава здравните власти да приемат точно този закон, то не може да обясни липсата на алтернативно предложение, както и дадените седмица преди това обещания пред Народното събрание. Неизбежно възниква въпроса дали пациентите са приоритет на новата политика на МЗ? Ако не са, тогава кой е?
За пациентите с лупус, промяната в здравеопазването не продължава. Относно тяхното лечение, промяната е с обратен знак - те са в същата ситуация, в която бяха и преди една години. 


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Имате ли доброволна здравна застраховка?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up