Събота, Декември 03, 2022
Follow Us

Премиерът Кирил Петков обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет график за отпадане на някои противоепидемични мерки за Ковид-19.
От 24 февруари на посетителите в обществени места на закрито няма да се изисква COVID сертификат. Условието остава за персонала. Също от 24 февруари, школите и центровете за деца ще могат да провеждат обучения с до 12 деца

От 5 март отпада ограничението за брой деца в школи и центрове и ще може да се смесват паралелки при извънкласни дейности. Също от 5 март отпада категорията тъмночервена зона от граничния контрол. В страна ще може да се влиза със зелен сертификат, независимо от коя страна на света пристига. До сега на пристигащите от тъмночервена зона не се позволяваше да влизат в страната, дори и със зелен сертификат
От 20 март ще отпадне изцяло изискването за COVID сертификат (за ваксиниране, преболедуване, изследване, антитела) като условие за достъп до обществени места на закрито, в страната.В краят на януари премиерът Петков обяви, че зелените сертификати ще бъдат отменени, когато бъдат изпълнени две условия:
• 60% от населението на страната е ваксинирано срещу COVID-19
• заетостта на интензивните легла падне под 5%
Към 21 февруари нито едно от условията не е изпълнено. Данните на Правителството сочат, че едва 29% от хората в страната са с поставени дози ваксини срещу COVID-19. През последните дни се регистрира намаляване на броя на поставените ваксини, а някои болници съкратиха дните и часовете за ваксинация, поради липса на интерес. Ако продължи тази тенденция, в следващите седмици е възможно да се стигне до пълно спиране на ваксинацията за Ковид-19.
На пресконференцията не беше съобщено, дали ще бъде удължена извънредната епидемична обстановка, чиито срок изтича на 31 март. По закон финансовите и други мерки за подпомагане на фирмите и гражданите могат да продължат до 3 месеца след изтичане на срока на извънредната епидемична обстановка. Това включва плащането за „първа линия“, плащането на субсидия до 85%, независимо от отчетената дейност на лечебните заведения, както и допълнителни възнаграждения на лекари, сестри и санитари. В проекта на бюджет средствата са планирани до 30 юни. 

Ще се подобри ли болничното лечение след увеличението на цените на пътеките?

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Можете да коментирате статиите, но трябва да се регистрирате на сайта!

Най-новите статии

Log in or Sign up