Петък, Май 27, 2022
Follow Us

След скока на ваксинациите в първите две седмици на януари, вероятно в резултат на обявените от Правителството бонуси от 75 лева за всеки ваксиниран пенсионер, броят на поставените дози през последната седмица бележи сериозен спад.
Докато около 10 януари бяха регистрирани върхови стойности от около 25000 дози на ден, през последните дни са малко над 10 000.

През последната седмица са поставени 61 282 дози, с над 40 000 по-малко в сравнение с поставените седмица по-рано, когато броят им е бил 106 720.

vaccine doses

Интересен за анализ е и друг факт. От началото на годината са поставени общо около 413 000 дози. 313 000 от тях, обаче, според Our world in data, са били бустерни дози. Това означава, че въпреки относително големия брой поставени дози, общият брой на ваксинираните хора не се увеличава пропорционално. Това се потвърждава и от динамиката в общия брой на напълно ваксинирани хора. Към 1-ви януари напълно ваксинирани са били 1 910 000 души, а към 26 януари те са 1 980 хиляди.Тези данни насочват към няколко извода.
Ефектът от даването на бонуси от 75 лева за ваксиниран пенсионер се изчерпва, а масовото разпространение на Омикрон и големия брой заразени вероятно играе допълнително негативна роля по отношение на броя на ваксинациите.
Бонусите са мобилизирали предимно, ваксинирани хора за поставяне на бустерна доза.
На лице е ясна тенденция на намаляване на ваксинациите, като данните от последните дни са за нива по-ниски от тези, регистрирани след въвеждането на изискване за зелен сертификат през есента.
Новите правила на ЕС и скъсяването на срока на валидност на зеления сертификат вероятно ще стимулират ваксинациите у част от хората, които пътуват често извън страната, но едва ли ще променят решително общата картина и ниските нива на ваксинация.
Към днешна дата под 30% от населението е със завършен курс на ваксинация. Ако негативната тенденция се запази, България може никога да не надмине тези проценти. В следващите седмици и месеци може да се очаква ваксинационният процес да се забави още повече.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Одобрявате ли закриването на дирекцията за правата на пациентите?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Коментари

0
backup
3 months ago
Кирил Петков: От 1-ви януари даваме по 75 лева на всеки над 65 години. Нашата цел а 300 000 нововаксинирани за месец.
Някой май се е поизхвърлил.
Like Like Отговор | Цитиране | Цитиране
0
Стария доктор
3 months ago
Сербезова да вика Кунчев. Да почват да анализират.
Like Like Отговор | Цитиране | Цитиране

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up