Петък, Май 27, 2022
Follow Us

9996 нови положителни тестове за коронавирус са регистрирани, според данните на coronavirus.bg. Направените тестове са малко над 44 хиляди, като над 20% от тях са били положителни. Броят на активните случаи в момента е над 160 хиляди, което също е абсолютен рекорд от началото на пандемията. Прави впечатление, че цели 22% от новите случаи са на хора, които са ваксинирани, което е над два пъти повече от обичайното.

Големият брой на активните случаи и ръстът на заразените неизменно ще доведе до ръст на заетите болнични легла през следващите седмици. Сега порталът отчита 5223 заети легла, от които 541 интензивни. Според приетите от Правителството нови критерии, противоепидемични мерки се прилагат на база заети интензивни легла. Планът на Правителството обаче не взема предвид, че от датата на заразяване на един човек до датата на постъпване в интензивно отделение минават поне 20-25 дни. Тоест, увеличението на заетите интензивни легла ще продължи поне още няколко седмици, след прилагането на нови противоепидемични мерки, което може да постави ситуацията с леглата извън контрола на здравните власти.
Поставените ваксини за последното денонощие са малко над 13 хиляди, което бележи значителен спад в сравнение с ваксинацията през последните две седмици, когато в отделни дни се регистрираха над 30 хиляди поставени дози на ден. Това едва ли се дължи на последния протест на антиваксърите, който беше агресивен, но не и масов. По-скоро процесът на ваксинация следва естествения си ход в една страна, в която със създадени трайни нагласи срещу ваксините за Ковид-19. Обещаните от Правителството по 75 лева на всеки ваксиниран пенсионер доведоха до ръста на ваксинациите в началото на годината, но данните сочат, че повече от половината поставени ваксини са бустерни дози, което означава, че като цяло не е настъпила голяма промяна в отношението на населението към ваксинациите.Смъртността също остава на високи нива – за последното денонощие са регистрирани нови 160 починали. При този показател със сигурност има натрупване от нерегистрирани в системата случаи през почивните дни, но дори и така числото на умрелите си остава високо.
Според данните от други страни, последният вариант на вируса се разпространява много по-лесно между хората, масово се заразяват и ваксинирани, но заболяването протича значително по-леко при тях. Лесното разпространение на варианта Омикрон се потвърждава и от данните в нашата страна. Поради ниският брой на ваксинирани хора у нас, обаче съществува риск, броят на починалите да е значително по-висок от този в други държави. Този риск трябва да намери отражение в Правителствените планове за противодействие на пандемията.
Друг траен източник на повишен риск е лошото състояние на здравната ни система, превърната през последното десетилетие от система за обществено здраве в машина за усвояване на обществени средства. Разбира се Правителството не може да извърши мащабни реформи за няколко месеца, но може да даде оценка на системата, която наследява.


АБОНАМЕНТ ЗА НАШИЯ СЕДМИЧЕН БЮЛЕТИН


 

Одобрявате ли закриването на дирекцията за правата на пациентите?

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Добавете коментар

Изпратете

Log in or Sign up